Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny
Fasolka szparagowa w węgierskim stylu jest wyśmienitym dodatkiem do obiadów, śniadań i kolacji. Mięso, omlety i warzywa w towarzystwie potrawki ze strączków smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na żółtą fasolkę szparagową w węgierskim stylu z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
Żółtą fasolkę szparagową zwykle jemy wyłącznie ugotowaną w wodzie lub z zasmażką z masła i bułki tartej, ponieważ tak smakuje rewelacyjnie. Fasolka przygotowana w węgierskim stylu jest nieco inna- bardziej wyraźna, pikantna, słodka, a sos śmietanowy doskonale uzupełnia ten smak.
Fasolkę w węgierskim stylu podasz do każdego dania: świetnie urozmaici każdy obiad i kolację. Przygotujesz z niej również pożywne śniadanie- podaj ją z omletem lub frankfurterkami, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.
Strączki są doskonałym urozmaiceniem naszej diety. To bogate źródło białka roślinnego i wielu cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się spożywanie tych cennych warzyw. Fasolka szparagowa jest sycąca, pyszna i przede wszystkim zdrowa.
Jeśli również uwielbiasz fasolkę polaną masłem i bułką tartą, ale nie jesz jej zbyt często, ponieważ jest bardzo kaloryczna- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w wersji fit, jest nawet zdrowsza niż ta z wody.
Przepis na fasolkę szparagową w węgierskim stylu
Składniki:
500 g żółtej fasolki szparagowej
łyżka słodkiej papryki mielonej
szczypta ostrej papryki mielonej
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka śmietany 18%
sól, pieprz, cukier do smaku
Jak zrobić fasolkę szparagową w węgierskim stylu?
Fasolkę umyj, poucinaj końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy strączki będą już miękkie, odlej pół szklanki wody, w której się ugotowała, fasolkę odcedź i przelej zimną wodą.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Dodaj ugotowaną fasolkę, wsyp paprykę mieloną i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej wodę po gotowaniu strączków i doprowadź do wrzenia, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ OlgaMiltsova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: beszamel.se.pl