Smakosze.pl
Wyborne bitki w sosie grzybowym

pixabay.com

Wyborne bitki w sosie grzybowym

3 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Bitki wołowe z sosem grzybowym podaje się zwykle z puree ziemniaczanym lub z ryżem i sałatką. Ten przepis jest bardzo popularny ze względu na łatwość przygotowania i niewielką ilość potrzebnego do tego czasu. Bitki w sosie grzybowym - w jakie składn

Składniki - bitki w sosie grzybowym

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

  • 2 łyżki oliwy,

  • 1 cebula cukrowa,

  • 1 łyżka masła lub oliwy,

  • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra vergine,

  • 500 g mięsa na bitki (dowolnego),

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (borowików, podgrzybków),

  • około 200 g grzybów (np. leśnych, mrożonych lub świeżych, ewentualnie pieczarek),

  • 2 łyżki mąki,

  • 3 łyżki śmietany 30%.

Bitki w sosie grzybowym - przygotowanie

Krok pierwszy: mięso należy pokroić w cienkie plasterki około 1/2 cm. Umieść je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie tłuczkiem rozbij na cieńsze filety. Większe filety przekrój na pół.

Krok drugi: na dużej patelni rozgrzej oliwę, przełóż mięso na patelnię i zarumień na każdej stronie przez około 2 minuty. W razie potrzeby smaż mięso partiami na głębokim oleju. Po usmażeniu odłóż z powrotem na talerz.

Krok trzeci: w garnku zagotuj bulion lub wodę. Na gotujący się bulion włóż mięso i umyte suszone grzyby. W razie konieczności dodaj więcej bulionu lub wody, aby mięso było zakryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

Krok czwarty: cebulę obierz i pokrój w kostkę. W razie potrzeby świeże lub mrożone grzyby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki. Rondelek wytrzyj papierowym ręcznikiem, rozpuść łyżkę masła, włóż cebulę i pieczarki. Smaż na dużym ogniu, nieprzerwanie mieszając przez około 4 minuty. Pieczarki przełóż do garnka z mięsem i gotuj 1/2 godziny, do czasu aż mięso zmięknie.

Krok piąty: dodaj śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką, kilkoma łyżkami sosu mięsnego i dwiema łyżkami zimnej wody. Wymieszaj i zagotuj. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.

Podobne artykuły

Placki ziemniaczane

Przepisy

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >