Wyborne bitki w sosie grzybowym
Składniki - bitki w sosie grzybowym
Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:
2 łyżki oliwy,
1 cebula cukrowa,
1 łyżka masła lub oliwy,
około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra vergine,
500 g mięsa na bitki (dowolnego),
1/2 szklanki suszonych grzybów (borowików, podgrzybków),
około 200 g grzybów (np. leśnych, mrożonych lub świeżych, ewentualnie pieczarek),
2 łyżki mąki,
3 łyżki śmietany 30%.
Bitki w sosie grzybowym - przygotowanie
Krok pierwszy: mięso należy pokroić w cienkie plasterki około 1/2 cm. Umieść je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie tłuczkiem rozbij na cieńsze filety. Większe filety przekrój na pół.
Krok drugi: na dużej patelni rozgrzej oliwę, przełóż mięso na patelnię i zarumień na każdej stronie przez około 2 minuty. W razie potrzeby smaż mięso partiami na głębokim oleju. Po usmażeniu odłóż z powrotem na talerz.
Krok trzeci: w garnku zagotuj bulion lub wodę. Na gotujący się bulion włóż mięso i umyte suszone grzyby. W razie konieczności dodaj więcej bulionu lub wody, aby mięso było zakryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Krok czwarty: cebulę obierz i pokrój w kostkę. W razie potrzeby świeże lub mrożone grzyby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki. Rondelek wytrzyj papierowym ręcznikiem, rozpuść łyżkę masła, włóż cebulę i pieczarki. Smaż na dużym ogniu, nieprzerwanie mieszając przez około 4 minuty. Pieczarki przełóż do garnka z mięsem i gotuj 1/2 godziny, do czasu aż mięso zmięknie.
Krok piąty: dodaj śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką, kilkoma łyżkami sosu mięsnego i dwiema łyżkami zimnej wody. Wymieszaj i zagotuj. Danie jest gotowe do podania. Smacznego.