Wyborny i sprawdzony przepis na zakwas na żurek
Czym się różni żur od żurku?
Żur jest kwaśną zupą szykowaną na zakwasie żytnim, bez dodatku majeranku. Żurek nie jest zabielany śmietaną. Powinien być kwaśny i mieć mocny smak. Na Wielkanoc do żurku możesz dodać suszone grzyby, a na Boże Narodzenie jajka na twardo. Żurek można również przygotować z zakwasu żytniego, ale należy go zabielić śmietaną. Żurek jest delikatniejszy, nie jest tylko przygotowywany z jajkami, ale też gotowany z białą kiełbasą i boczkiem. Nie ma wyraźnej różnicy między barszczem białym, a żurkiem i żurem. W dużej mierze zależy to również od regionu i tradycji.
undefined
Składniki - zakwas na żurek
4 listki laurowe,
500 ml wody przegotowanej,
10 ziaren ziela angielskiego,
6 łyżek mąki żytniej typ. 2000,
5 ząbków czosnku.
undefined
Przygotowanie zakwasu na żurek
Przestudzoną wodę należy wlać do dużego wcześniej umytego słoja. Dodaj mąkę żytnią typu 2000 do wody oraz ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj wszystko i przykryj gazą. Nie zamykaj słoika, ponieważ drożdże potrzebują powietrza do działania. Warto też wspomóc się gumką (na słoik). Słoik przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Co najmniej raz dziennie mieszaj drożdże w zakwasie. Zawsze używaj czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas na żurek pachnie bardzo dobrze. Można go stosować po 7-8 dniach.
Jak przechowywać zakwas na żurek?
Jeśli nie planujesz zrobić żurku lub żuru natychmiast po kiszeniu, nie wkładaj słoika do lodówki. Najpierw musisz usunąć czosnek, liście laurowe i zioła. Do tego możesz potrzebować gęstego filtra. Wlej zakwas i mąkę do butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do 2. tygodni.