Smakosze.pl Przepisy Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków
fot. Canva

Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków

25 kwietnia 2024

Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.

Pomidory faszerowane

Choć pomidory są dziś całorocznym warzywem w polskich sklepach, z początkiem ciepłej wiosny apetyt na nie rośnie. Polskie pomidory z upraw gruntowych to najlepszy wariant tych warzyw, jaki można dostać, może oprócz domowych. Warto wypróbować ich więc w wielu konfiguracjach, takich jak te faszerowane przekąski.

W pomidorowym sezonie taki przepis jest świetną alternatywą dla gołąbków . Jest to przecież całkiem podobny obiad: mielone mięso w warzywnej „owijce”. W końcu tradycyjne gołąbki nawet są w pomidorach – zazwyczaj w postaci sosu, a tu w nieco innej.

pomidory zapiekane z wierzchem
fot. Canva
To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób

Pomidory z mięsem mielonym

Nasz przepis proponuje do faszerowanych pomidorów mięso drobiowe. To jedna z najlżejszych wersji takiej potrawy. Można jednak w zamian użyć dowolnego mięsa mielonego .

Składniki

  • 300 g mielonej piersi indyka
  • 6 dużych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Sól, pieprz

Faszerowane pomidory na obiad

Z pomidorów odkrawamy „wieczka” i łyżką usuwamy gniazda nasienne . Wydrążone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a to, co z nich wyciągnęliśmy, blendujemy i odciskamy z wody na sitku.

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy mięso i podsmażamy. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy zmiksowane wnętrza pomidorów . Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i dusimy mięso, aż odparuje nadmiar soku pomidorowego .

Pozwalamy mięsu lekko przestygnąć, a następnie napełniamy nim pomidory, ugniatając lekko farsz, by były dobrze wypełnione. Po wierzchu posypujemy je startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Przed podaniem dekorujemy je kilkoma listkami bazylii.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez faszerowania i sałatkę z jajek i groszku .

pomidory z bogatym farszem
fot. Canva
Wrzucam wszystko do garnka, gotuję i mam domową maggi. Nic tak nie podkręca smaku rosołu
Ułóż brzoskwinie z puszki i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść bez przerwy, robię je w chwilę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy