Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż brzoskwinie z puszki i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść bez przerwy, robię je w chwilę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2024 08:01

Ułóż brzoskwinie z puszki i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść bez przerwy, robię je w chwilę

zalewanie brzoskwiń
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen

To pomysłowe owocowe ciasto wykorzystuje brzoskwinie z puszki, które zawsze można mieć pod ręką. Dzięki przepisom takim jak ten można dosłownie w chwilę wyczarować deser, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym.

Brzoskwinie z puszki

Brzoskwinie z puszki były hitem jeszcze dwie dekady temu, ale odkąd w sklepach zaczęło pojawiać się coraz więcej przysmaków, ich popularność nieco spadła. Niesłusznie – te słodycze w gęstym syropie nie straciły nic ze swojej uniwersalności. Jako produkt o niezwykle długiej żywotności można kupić je bez obawy, że się zepsują.

Dlatego warto pamiętać o licznych deserach, które można z pomocą takich owoców przyrządzić. Należą do nich lody czy bite śmietany, lecz także ciasta, jak choćby to, które prezentujemy tutaj.

krojenie brzoskwiń
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen
Zetrzyj 5 ziemniaków i wrzuć 3 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad na każdą kieszeń

Przepis na ciasto brzoskwiniowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Appetitlicher Kuchen. Prezentujemy wersję, która nieznacznie się różni.

Składniki

  • 400 gr brzoskwiń odsączonych z syropu
  • Ok. ½ kg mąki
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 200 gr cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • Skórka z ½ cytryny
  • Szczypta soli

Przepis na ciasto z brzoskwiń z puszki

Prostokątną formę smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy dno mąką. Na wierzch nasypujemy warstwę cukru, a na niej układamy gęsto obok siebie brzoskwinie z puszki.

Pozostałe owoce kroimy w kostkę i umieszczamy w misce razem z jajkami. Blenderem ubijamy je na puszystą, jajeczno-brzoskwiniową masę. Tę przecieramy przez sitko do większej miski.

W misce do masy jajecznej dodajemy 150 g cukru, olej i szklankę zimniej wody. Mieszamy na jednolitą masę. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Kiedy ciasto jest wymieszane na jednolitą masę, wylewamy je na brzoskwinie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu przystrajamy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto truskawkowe bez pieczenia i spróbuj swoich sił w teście na znajomość regionalnych przysmaków.

ciasto brzoskwiniowe
fot. youtube.com/appetitlicherkuchen