Wyjątkowe pieczone boczniaki ze świeżym tymiankiem. Prawdziwa eksplozja smaku
Boczniaki są mniej popularnymi grzybami hodowlanymi, które z łatwością przyrządzicie na wiele sposobów. Warto wypróbować pieczoną wersję z dodatkiem aromatycznego tymianku. Świeże zioło w połączeniu z czosnkiem sprawi, że danie nabierze charakteru. Podajcie je bliskim, a zachwytom nie będzie końca.
Boczniaki można przyrządzić w wielu smacznych odsłonach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić je w pysznej panierce oraz zdradzaliśmy niezawodny patent na te grzyby z grilla . Tym razem sięgamy po naprawdę prostą i jakże satysfakcjonującą kombinację tymianku i czosnku. Po upieczeniu grzyby będą aromatyczne i przyjemnie mięciutkie. Skusicie się?
Przepis na wyborne boczniaki pieczone z tymiankiem
Składniki:
-
250 g boczniaków
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
6 ząbków czosnku
-
oliwa z oliwek
-
pół łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Boczniaki starannie oczyszczamy, a następnie przenosimy je do delikatnie natłuszczonego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego.
Solimy je i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy kolendrą, jeśli jej używamy. Czosnek obieramy i kroimy go w plasterki. Układamy je na grzybach wraz z gałązkami tymianku. Skrapiamy po wierzchu kolejną porcją oliwy.
Pieczemy przez 20 do 25 minut. W połowie procesu przewracamy boczniaki na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami z wody oraz delikatną surówką. Będą też smacznym składnikiem sałatki z buraczkami. Smacznego.
Uwaga: kolendra jest składnikiem opcjonalnym, gdyż mimo iż pasuje do tego dania, nie każdy może cieszyć się jej smakiem. Odczuwanie jej jako przyjemnej przyprawy jest bowiem warunkowane genetycznie.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego do zupy pomidorowej warto dodać majonez? Efekt jest wyjątkowy
-
Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika
Źródło: staregary