Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smaczny patent na boczniaki w panierce

Smaczny patent na boczniaki w panierce

Smaczny patent na boczniaki w panierce
canva/CreativeI

Schabowe potrafią się znudzić. Urozmaićcie tradycyjny polski obiad i zamiast mięsa opanierujcie boczniaki. Grzyby będą do złudzenia przypominać mięso, a ich smak zachwyci nawet największych sceptyków.

Boczniaki są zdrowymi i wyjątkowo smacznymi grzybami, z których przyrządzić można o wiele więcej niż tylko jajecznicę czy roślinne flaczki. Wegetariańskie kotlety z tych grzybów to kolejna wyjątkowa potrawa, która skradnie wasze serca. Kupcie duże kapelusze i koniecznie przygotujcie ten specjał.

Przepis na doskonałe kotlety z boczniaków

Składniki:

  • 250 g dużych boczniaków

  • 2 jaja

  • 4 łyżki napoju roślinnego lub mleka

  • bułka tarta

  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki umieszczamy w misce i zalewamy je wodą. Grzyby odstawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy je na sitku. W osobnej misce łączymy jaja i napój roślinny. Masę doprawiamy, papryką, solą i pieprzem.

Zanurzamy w niej boczniaki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka do kilkunastu minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką.

Wskazówki:

  • Panierowane boczniaki będą bardzo smaczne, gdy podamy je w formie burgerów. W bułce oprócz kotleta umieśćmy sałatę, plaster sera, kiszone ogórki oraz wyrazisty sos, a posmakuje każdemu.

Boczniaki w panierce smakują doskonale
Boczniaki w panierce smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram