Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowo pożywna jajecznica z żółtym serem
canva/tarikkaanmuslu

Wyjątkowo pożywna jajecznica z żółtym serem

4 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli musisz szybko zjeść sycące śniadanie przed pracą, wybór jest chyba oczywisty. Przygotuj jajecznicę, a najlepiej wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem. Dzięki niej zyskasz energię i siły na początek dnia. Przygotowanie tego ciepłego dania zajmie ci nie więcej niż 5 minut.

Jajecznica jest niezwykle prostym, pożywnym i smacznym daniem. Doczekała się już wielu wersji, bo zmieniać jej smak jest bardzo łatwo. Jajka tak naprawdę doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami — wytrawnymi, a nawet słodkimi.

W jajecznicy doskonałe jest też to, że ona nie może się nie udać. Oczywiście może być mniej lub bardziej smaczna, ale tak czy siak, doskonale cię nasyci. Dziś proponujemy dodać do smażących się jajek trochę żółtego sera. Dodadzą one potrawie smaku i przyjemnej ciągliwości.

Przepis na wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem

Składniki:

  • 2-3 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • 1-2 łyżki startego żółtego sera, najlepiej ostrego

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie jajecznicy

Patelnię lekko rozgrzej, połóż na niej masło. Kiedy się rozpuści, wybij na patelnię jajka, oprósz je solą i pieprzem, delikatnie zamieszaj.

Jajecznicę posyp startym serem i całość chwilę potrzymaj na patelni, by ser zdążył się rozpuścić.

Jajecznicę przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem. Zjedz ze świeżym chlebem i np. pomidorem.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych pomysłów na dodatki do jajecznicy. Zobacz, jak przygotować jajecznicę z majonezem , a także jak zrobić jajecznicę ze słodką niespodzianką .

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/zarantemelkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy