Wykwintna focaccia z oliwkami prosto z Włoch. Smak Italii we własnym domu
Focaccia występuje między innymi w roli podstawy pizzy, ale bardzo często serwuje się ją również jako przystawkę albo dodatek do innych potraw. Smakuje wyśmienicie polana dobrą, aromatyczną oliwą z oliwek i można rozkoszować się nią w szare, zimowe dni, wyobrażając sobie wakacje w pięknej, słonecznej Italii.
Tradycyjna focaccia z oliwkami – jej zapach i smak przenoszą do Włoch
Focaccia jest jednym z najstarszych rodzajów pieczywa na świecie. Kojarzy się z Włochami, ale wiele osób sądzi, że podstawowy przepis pochodzi ze starożytnej Grecji. Dawniej wypiekano ją na paleniskach umieszczonych w domach i nie używano drożdży – w klimacie śródziemnomorskim ich fermentacja nie przebiegała zbyt efektywnie. Pierwotnie ciasto było po prostu mieszaniną mąki, wody i soli.
Foccacię podaje się najczęściej w wersji ze świeżymi ziołami, oliwkami, solą morską i oliwą z oliwek. Powstało wiele wariacji na temat tego dania – niektórzy przygotowują je na przykład na słodko, dodając do niej miód, rodzynki czy skórkę z pomarańczy.
Uniwersalna focaccia z oliwkami na każdą okazję
Czas przygotowywania ciasta na focaccię jest znacznie dłuższy niż w przypadku konwencjonalnej pizzy. Większość potraw piecze się do kilku godzin po wyrośnięciu ciasta. To dzięki temu powstały chlebek jest chrupiący z wierzchu, a w środku miękki i puszysty.
Focaccia smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić bazę do kanapek, przystawkę albo szybką przekąskę, która zachwyci wszystkich gości na spotkaniu ze znajomymi. Do chlebka doskonale pasuje chłodne białe wino.
Pyszna focaccia z oliwkami – składniki
Upieczenie pysznego chlebka rodem ze słonecznej Italii jest całkiem proste. Będziemy potrzebować kilku składników:
2 szklanki mąki chlebowej albo do pizzy
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
Tymianek
Rozmaryn
Sól morska
Cukier
200 ml ciepłej wody
Oliwa z oliwek
Oliwki
Suszone pomidory
Focaccia z oliwkami – przepis
Zanim zabierzemy się za pieczenie ciasta, musimy przygotować zaczyn. Jeżeli używamy świeżych drożdży, do miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody i dodajemy do niej rozkruszone drożdże, pół łyżeczki cukru oraz dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn będzie gotowy, gdy podwoi swoją objętość – powinno to zająć mniej więcej pół godziny. Jeśli wykorzystujemy drożdże suszone – możemy pominąć ten etap.
Resztę mąki przesiewamy do osobnej miski i dodajemy łyżeczkę soli morskiej. Wlewamy gotowy zaczyn albo wsypujemy suszone drożdże, jeżeli akurat nimi się posługujemy – nie wymagają wcześniejszego przyrządzenia. Do całości dokładamy również pozostałą część wody, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz zioła – tymianek i rozmaryn (w ilości wedle uznania, mniej więcej po łyżce stołowej). Wszystko mieszamy ze sobą, a następnie wyrabiamy na stolnicy przez kilka minut.
Ciasto, które powinno być miękkie, przykrywamy bawełnianą ściereczką albo folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż wyrośnie – jego objętość powinna zwiększyć się dwukrotnie. Zajmie to około dwóch godzin.
Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy solą morską – najlepiej gruboziarnistą. Wykładamy na nią ciasto. Na wierzch wciskamy oliwki oraz pokrojone suszone pomidory. Wszystko posypujemy znów delikatnie gruboziarnistą solą morską, rozmarynem i tymiankiem. Po raz ostatni odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i czekamy aż się nagrzeje. W międzyczasie ciasto w brytfance skraplamy jeszcze oliwą z oliwek. Pieczemy danie do momentu, w którym nabierze pięknego, rumianego koloru – zajmie to około 20 minut. Możemy podawać chlebek na ciepło, zaraz po upieczeniu – smakuje doskonale z oliwą z oliwek. Oczywiście następnego dnia będzie równie smaczny na zimno. Domowa focaccia z oliwkami sprawdzi się także jako pieczywo do kanapek.
undefined