Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnik

Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnik

Kopytka bez ziemniaków
YT/Kulinarne przygody; IG/annalewandowska

Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Anna Lewandowska pokazała niedawno jak zrobić ten rarytas bez dodatku ziemniaków. Jeśli nie macie ich pod ręką, warto spróbować — kluski wychodzą nad wyraz delikatne i posmakują nawet wybrednym.
 

Lekkie kopytka zrobicie nawet bez ziemniaków

Nie przepadam za ziemniaczanymi kluskami. Wydają mi się ciężkie, zapychające, a przy braku wprawy w wykonaniu często stają się też twarde i gumowate. Kiedy więc zobaczyłam przepis Lewandowskiej, musiałam spróbować.

Dodatek do obiadu zaproponowany przez celebrytkę bazował na smacznej, obfitującej w białko kaszy, którą — jeśli tylko jesteśmy zdrowi — warto włączyć do jadłospisu. Od razu skusiłam się na większą porcję. Zrobienie zajęło mi zaledwie kilka chwil.

Kopytka z nietypowych składników.jpg
canva/Qwart
Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj

Pyszne kopytka bez ziemniaków

Zamiast sycącej bulwy w przepisie Anny Lewandowskiej znajdziemy kaszę jaglaną oraz dwie mąki, które nadadzą kluskom odpowiedniej konsystencji. Dodatek, podobnie jak klasyczne kopytka, będzie bezglutenowy. Warto się skusić.

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej
  • 260 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Lista składników jest krótka, a przygotowanie niemalże ekspresowe. Najwięcej czasu zajmie gotowanie i studzenie kaszy. Później już wykonanie nabierze tempa. Zerknijcie na instrukcję i spróbujcie sami.

Jak zrobić smaczne kopytka? Lewandowska pomija ziemniaki

Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej. W tym celu ziarno dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Gdy przestanie się pienić, przenoszę je do garnka i gotuję w osolonym wrzątku przez 15 minut.

Garnek ustawiam na niewielkim ogniu i przykrywam. Wody używam około 1,5 litra — w czasie gotowania kasza powinna ją wchłonąć w całości. Przestudzoną kaszę łączę z sypkimi produktami.

Z powstałej masy formuję cienkie wałeczki. Tnę je po skosie, na kawałki i o grubości około 1,5 cm. Kopytka gotuję w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmuje przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podawać kopytka bez ziemniaków?

Kluseczki idealnie pasują do każdego obiadu. Można je z jeść z dowolnym gulaszem, ulubionymi kotletami lub prostym i smacznym sosem. Świetnie sprawdza się ten z grzybów leśnych.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kopytka. Sprawdźcie jak przygotować je z dodatkiem dyni. Być może też macie jeszcze zapasy bobu w zamrażarce i skusi was wersja z letnim strączkiem.

Pyszne kopytka dla każdego.jpg
canva/PM78

Źródło: hpba