Z taniego składnika robię wędlinę na święta. Mąż i szwagier wprost za nią przepadają
Wędlina na święta Bożego Narodzenia to już niemal tradycja. Teraz można ją przygotować w prosty sposób we własnej kuchni. Wychodzi dużo smaczniejsza od wędliny ze sklepu i zachwyci domowników oraz gości podczas świątecznego spotkania.
Wędlina, czyli zrób ją sam
Wędlina na Boże Narodzenie smakuje z sałatką jarzynową, czy ćwikłą. Do tego pieczywo i mamy przysmak, który każdy doceni. Soczysta i pyszna wędlina jest na wagę złota. Przeważnie kupujemy ją w sklepach. Też tak robiłam, ale odkąd trafiłam na ten przepis, przyrządzam ją samodzielnie. Wędlina na święta nigdy nie była tak smaczna.
Golonka przyrządzona z dodatkiem czosnku i ogórków wychodzi, że palce lizać. Do tego efektownie prezentuje się na świątecznym stole i zachwyca każdego, kto jej spróbuje. Taka wędlina stanie się prawdziwym rarytasem, z którego przygotowaniem każdy sobie poradzi. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Mutter Rezept. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Polacy jedzą ją w Wigilię na potęgę, a dla seniorów jest szkodliwa. Tę rybę omijaj szerokim łukiemJak przygotować wędlinę na święta?
Składniki:
- 2 golonki
- 4 liście laurowe
- pieprz w ziarnach
- ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 ogórki kiszone
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 100 ml bulionu
- słodka papryka
Przygotowanie wędliny zacznij od przełożenia mięsa do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz w ziarnach i ząbki czosnku. Mięso zalej wodą, wsyp sól i gotuj 3 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu mięso wyjmij z garnka, zdejmij skórę i oddziel je od kości. Dołóż pokrojone ogórki kiszone i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wlej bulion i dokładnie wymieszaj składniki. Przygotuj duży kawałek folii. Wsyp na niego słodką paprykę i pieprz. Na przyprawy wyłóż mięso zdjęte wcześniej z golonki. Przygotuj foremkę, wyłóż folię spożywczą, przełóż skórę z przyprawami i mięso z dodatkami.
Wędlina, czyli świąteczny smakołyk
Mięso ugnieć łyżką w foremce i zawiń w folię. Wstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia wędlina jest już gotowa do podania. Wychodzi wyrazista w smaku i dosłownie rozpływa się w ustach.
Ogórki kiszone i przyprawy doskonale podkręcają jej smak. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować doskonałą wędlinę na święta. Warto zarezerwować sobie trochę czasu, bo ten smakołyk zachwyci domowników i gości przy świątecznym stole. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby nie należy kupować na święta. Informowaliśmy o atrakcyjnych promocjach na wiele produktów spożywczych w Dino.