Żaden schab. Inne mięso na kotlety bije go na głowę, jest pyszne i delikatne
Pomysł na rodzinny obiad? Kotlety schabowe. Przygotuj je jednak nie ze schabu, a z szynki, a będą bardziej soczyste i delikatne. Kotlety schabowe z szynki smakują obłędnie. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Najlepsze kotlety schabowe przygotujesz z szynki wieprzowej
Kotlety schabowe z szynki przygotowujemy w taki sam sposób, jak ze schabu. Kluczowe jest rozbicie kawałków mięsa na cienkie kotlety. Schabowe smażymy dosłownie kilka minut. Jeśli mięso będzie zbyt grube, będzie surowe i łykowate w środku.
Do panierowania kotletów schabowym wykorzystajmy nie tylko bułkę tartą i jajka. Dodajmy również mąkę pszenną. Mąka zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Sprawia również, że panierka lepiej trzyma się kotletów i nie odkleja się podczas smażenia.
Kotlety schabowe najpierw dokładnie myjemy, suszymy i dopiero później nacieramy solą i pieprzem. Panierka i przyprawy nie będą się trzymać, jeśli mięso będzie wilgotne. Schabowe smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu.
Przepis na niezwykle soczyste kotlety schabowe
Składniki na 5 porcji:
- 5 plastrów szynki wieprzowej bez kości
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z szynki? Zachwycają delikatnością i smakiem
Każdy kawałek szynki rozbij tłuczkiem na cienkie, duże kotlety. Kotlety natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 15- 20 minut.
Po tym czasie obtocz mięso w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na złoty kolor . Podaj z ulubionymi dodatkami.
Do kotletów schabowych polecam kapustę z kminkiem oraz buraczki na ciepło . Mięso podane z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie.