Smakosze.pl Przepisy Żadna bułka tarta, do kotletów z kurczaka robię zupełnie inną panierkę. Ten składnik zmienia wszystko
youtube.com/@majkelgotuje

Żadna bułka tarta, do kotletów z kurczaka robię zupełnie inną panierkę. Ten składnik zmienia wszystko

20 lutego 2024

Panierka w polskiej kuchni kojarzy się niemal wyłącznie z bułką tartą, okazjonalnie z samą mąką i jajkiem. Jednak możliwości oprawiania w ten sposób kotletów, czy to mięsnych, czy wegetariańskich, są znacznie większe.

Kotlety z piersi kurczaka

Pierś z kurczaka jako produkt na kotlety powoli, ale nie ubłaganie wypiera tradycyjne schabowe. Choć wydaje się, że schab wieprzowy może być minimalnie chudszy, oba mięsa są źródłem dobrze przyswajalnego białka i składników odżywczych i można stosować je zamiennie.

W tym przepisie białe mięso z piersi drobiowej sprawdza się jednak lepiej. Wszystko za sprawą niecodziennej panierki , w której rolę bułki tartej odgrywa inny, bardziej egzotyczny produkt. Są nim wiórki kokosowe .

kotlety opanierowane
youtube.com/@majkelgotuje
W Lidlu kompletnie powariowali, masa produktów za ułamek ceny. Tylko jutro mięso dostaniesz gratis

Kurczak w panierce

Często zapominamy, jak uniwersalnym produktem są te drobinki z kokosowego miąższu . Zawierają one naturalnie występujące cukry, więc ładnie się karmelizują. Jeśli użyjemy ich jako panierki, otrzymamy przyjemnie chrupiące i charakterystyczne w smaku kotlety . Wiórki takie sprawdzają się świetnie nie tylko do mięsa, lecz także do np. krewetek, a nawet produktów bardziej egzotycznych, takich jak ananas . Pokrycie go panierką z wiórków kokosowych i upieczenie da ciekawy i niezwykły deser.

Pomysł na kotlety drobiowe w kokosowej panierce przypomniał ostatnio autor kanału Majkel gotuje. Stamtąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Kotlety we wiórkach kokosowych

Kotlety z kurczaka panierowane we wiórkach kokosowych przygotowujemy podobnie jak każde inne, używając mięsistej wersji panierki – z mlekiem dodanym do roztrzepanych jajek i obsypywaniem mąką. Dwa jajka rozbijamy rózgą i mieszamy z 50 ml mleka. Na jeden z talerzyków wysypujemy mąkę, na drugi wiórki kokosowe .

Kotlety przekrawamy z grubości, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy. Posypujemy pieprzem i solą. Każdego kotleta maczamy w masie jajecznej, obtaczamy w mące, znów maczamy w rozbitym jajku z mlekiem i dokładnie pokrywamy wiórkami kokosowymi. Smażymy na oleju. Można użyć również oleju kokosowego – jest łatwo dostępny w sklepach i dobrze nadaje się do smażenia.

Złociste kotlety powinny być chrupiące i mieć charakterystyczny , ale ledwo wyczuwalny smak kokosa. To ciekawa alternatywa, zwłaszcza dla dzieci, które lubią często łagodne i słodkawe smaki.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową z żołądków drobiowych i ciasto drożdżowe bez wyrabiania .

rozbite kotlety
youtube.com/@majkelgotuje
Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy