To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania
Z tym przepisem pracochłonne zazwyczaj ciasto drożdżowe staje się dziecięcą igraszką. Nie trzeba go wyrabiać, a jedynie odczekać, aż drożdże wykonają swoją robotę. Potem chwila w piekarniku – i gotowe.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
O cieście drożdżowym myślimy często jako o niewdzięcznym w przygotowaniu, choć niewątpliwie pysznym deserze. W poszukiwaniu szybkiego efektu sięgamy raczej po tradycyjne ciasta oparte na proszku do pieczenia lub ciasta bez piekarnika. Jednak ten przepis pokazuje, że nawet ciasto drożdżowe można uprościć.
Sekretem jest pozwolić drożdżom wystartować w lekko wymieszanych składnikach ciasta, a potem połączyć je i doprawić. Przepis wychodzi za każdym razem, a efektem jest pyszne, słodkawo-kwasowe ciasto. Dlatego pewnie zostanie z nami na dłużej.
Takie kopytka robię cały Wielki Post. Znikają w chwilę, a mój mąż zawsze prosi o dokładkęPrzepis na szybkie ciasto
W letnim sezonie warto do tego ciasta użyć owoców, np. pokrojonych w kostkę jabłek lub ułożonych miejsce koło miejsca połówek śliwki węgierki. Poza sezonem sprawdzą się powidła. Najlepiej, jeśli będą kwasowe, jak na przykład mirabelkowe. Autorka kanału Just cook, u której znajdujemy podobny przepis, używa dżemu pigwowego. Z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu.
Składniki
- 800 g mąki typu 480
- 4 jajka
- 75 g drożdży
- Szklanka ciepłego mleka
- 180 g cukru
- 40 ml oleju
- Pół łyżeczki soli
- 100 g ciepłego masła
- Powidła z mirabelek (lub inne)
Przepis na szybkie ciasto drożdżowe
Ciepłe masło, 100 g cukru i 150 g mąki odkładamy na kruszonkę. Pozostałe składniki (oprócz dżemu lub owoców) umieszczamy w misce, poczynając od przesianej mąki. Drożdże rozdrabniamy. Składników ciasta nie mieszamy ani nie rozbijamy jajek.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, mieszając ze sobą składniki i wyrabiając na suchą masę. Kiedy drożdże się aktywują, mieszamy składniki szpatułką lub drewnianą łyżką. Wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna być dość kleista.
Ciasto umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie powidła lub owoce. Jeśli są to powidła, smarujemy warstwą ok. 5 mm i lekko dociskamy. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bananowe bez pieczenia i idealne naleśniki bez jajek i mleka.