Smakosze.pl Przepisy Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Ta zupa bije je na głowę, zrobisz ją błyskawicznie
YouTube/@MniamMniamPL

Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Ta zupa bije je na głowę, zrobisz ją błyskawicznie

29 września 2023

Zupy są smaczne, sycące i nieźle rozgrzewają. Zwykle gotujemy pomidorową i ogórkową. Jednak polecamy znakomitą zupę, którą zrobicie z zupełnie innego warzywa. Znajdziecie je bez problemu na straganie. Zwłaszcza, że sezon w pełni.

Por, czyli smak i witaminy

Czy wykorzystujecie pora w swojej kuchni? Zwykle to warzywo dodajemy do surówek, zapiekanek, czy rosołu. Jest bogate w witaminę C, K i B6. Jedzenie pora dostarczy nam też magnezu, miedzi i kwasu foliowego.

Pamiętajmy także o smaku tego warzywa. Polecamy przepis na zupę z pora. Jest nie tylko smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu . Na pewno będzie smakować całej rodzinie.

por
Canva/Lightstar59
Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

Jak ugotować zupę z pora?

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
  • śmietana
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry. W ten sposób kroimy też cebulę i pora. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Solimy i często mieszamy.

Gdy cebula zacznie się szklić, to dorzucamy do niej pora. Smażymy 4 minuty i często mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 5 minut. Teraz dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.

Pora na pora, czyli zjedz zupę

Teraz do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, solimy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Po chwili zdejmujemy z ognia.

Zupę z pora doprawiamy i podajemy posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Danie jest kremowe i bardzo smaczne . Zupa syci na długo i wspaniale rozgrzewa. Będzie smakować dzieciom i dorosłym. Pisaliśmy o skutecznej zupie na odchudzanie. Podawaliśmy też przepis na pyszną zupę z dyni .

zupa z pora.jpg
Canva / dulezidar

Źródło: YouTube/@MniamMniamPL

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy