Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Ta zupa bije je na głowę, zrobisz ją błyskawicznie
Zupy są smaczne, sycące i nieźle rozgrzewają. Zwykle gotujemy pomidorową i ogórkową. Jednak polecamy znakomitą zupę, którą zrobicie z zupełnie innego warzywa. Znajdziecie je bez problemu na straganie. Zwłaszcza, że sezon w pełni.
Por, czyli smak i witaminy
Czy wykorzystujecie pora w swojej kuchni? Zwykle to warzywo dodajemy do surówek, zapiekanek, czy rosołu. Jest bogate w witaminę C, K i B6. Jedzenie pora dostarczy nam też magnezu, miedzi i kwasu foliowego.
Pamiętajmy także o smaku tego warzywa. Polecamy przepis na zupę z pora. Jest nie tylko smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu . Na pewno będzie smakować całej rodzinie.
Jak ugotować zupę z pora?
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 pory
- 2 cebule
- masło
- sól
- pieprz
- 1 litr bulionu
- śmietana
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry. W ten sposób kroimy też cebulę i pora. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Solimy i często mieszamy.
Gdy cebula zacznie się szklić, to dorzucamy do niej pora. Smażymy 4 minuty i często mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 5 minut. Teraz dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Pora na pora, czyli zjedz zupę
Teraz do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, solimy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Po chwili zdejmujemy z ognia.
Zupę z pora doprawiamy i podajemy posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Danie jest kremowe i bardzo smaczne . Zupa syci na długo i wspaniale rozgrzewa. Będzie smakować dzieciom i dorosłym. Pisaliśmy o skutecznej zupie na odchudzanie. Podawaliśmy też przepis na pyszną zupę z dyni .
Źródło: YouTube/@MniamMniamPL