Moja mama nie mogła uwierzyć, co dodaję do zupy z dyni. Teraz prosi o dokładkę jako pierwsza
Zupa z dyni jesienią zagości w niejednym domu. Tym razem polecamy nietuzinkową, lekko pikantną wersji z orientalnym dodatkiem. Robi się ją bardzo prosto, a smakuje wyśmienicie. Będzie wracać po więcej.
Zupa z dyni nie musi być nudna
Wzbogacenie kremu dyniowego o koreańską kiszona kapustę, czyli kimchi, to fantastyczny pomysł. Początkowo byłam sceptyczna, ale ostrość kiszonki idealnie pasuje do subtelnej słodyczy jesiennego warzywa. Tego trzeba spróbować.
Składniki:
- 600 g bulionu warzywnego
- 650 g dyni hokkaido
- 150 g kimchi
- 250 g mączystych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Polecam kupić dobrej jakości kimchi, najlepiej w sklepie typu kuchnie świata czy na azjatyckim markecie. Zrobienie go w domu jest możliwe, ale czasochłonne. Instrukcja przygotowania zupy jest na szczęście prostsza. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzyJak zrobić pyszną zupę z dyni? Dodajcie kimchi
Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię ze skórką oraz obrane i rozdrobnione ziemniaki.
Smażę około 6 minut. Wlewam bulion i gotuję przez kwadrans, po czym wrzucam kimchi. Kontynuuję przyrządzanie, a po kolejnych 10 minutach miksuję na gładki krem.
Jak podawać zupę z dyni?
Świetnym dodatkiem do dania są prażone pestki dyni oraz dyniowy olej. Bez nich nie smakuje aż tak dobrze, więc warto się w nie zaopatrzyć. Pestki przydadzą się także do zrobienia pesto.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie dyni. Oprócz pysznej zupy polecamy smakowity sernik z jej udziałem — wprost rozpływa się w ustach. Spróbujcie też koniecznie dyni marynowanej — pasuje do wielu sałatek.