Żadne jabłka. Jesienią robię racuchy tylko z tymi owocami
Racuchy mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz je z jednym, owocowym dodatkiem. To słodkie danie w tej wersji pokocha cała rodzina. Poznaj przepis i przygotuj je nawet dzisiaj.
Racuchy lepsze niż inne
Każdy z nas w większym lub mniejszym stopniu jest łasuchem. Kochamy nie tylko desery, ale też słodkie dania. Jednym z nich są racuchy, które przypadają do gustu każdemu. Te małe placuszki zazwyczaj przyrządza się z jabłkami i cynamonem.
Choć w tradycyjnej wersji są smaczne, mogą być jeszcze lepsze. Poznaj przepis, który umieściliśmy w dalszej części artykułu. Wyjątkowy smak racuchów w tej wersji zachwycą każdego. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser powinien dostać medalŚliwki i kilka innych składników
To, co wyróżnika racuchy z przepisu, to śliwki. Ten smaczny i sezonowy owoc nadaje im odpowiedniej soczystości i naturalnej słodyczy. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby żadnego składnika nie pomijać i trzymaj się dokładnych proporcji.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kilka dużych śliwek
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 5 łyżek masła
- szczypta soli
- olej
- cukier puder
Przepis racuchy ze śliwkami
Do miski wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka oraz wlej mleko. Wymieszaj składniki na jednolitą i gęstą masę. Odstaw je na około 15 minut. W tym czasie przygotuj śliwki. Dokładnie je umyj, usuń pestki, a następnie pokrój w grubsze plastry.
Na patelni rozpuść masło. Ułóż na nich plastry śliwek. Na każdy kawałek owocu ułóż ciasto i uformuj z niego placek. Dolewaj odrobinę oleju i smaż racuchy ze śliwkami z dwóch stron na złoty kolor. Następnie za pomocą ręcznika papierowego odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec ozdób je cukrem pudrem i gotowe.