Smakosze.pl Przepisy Żadne pączki czy faworki. Gniazdka od Strzelczyka biją je na głowę, są pyszne i puszyste
Screeny z filmu z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Żadne pączki czy faworki. Gniazdka od Strzelczyka biją je na głowę, są pyszne i puszyste

27 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.

Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował

Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.

Gniazdka z lukrem od Tomasza Strzelczyka

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki tortowej

  • 140 g masła

  • 2 żółtka

  • 6 jajek

  • 500 ml zimnej wody

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki gorącej wody

  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią

Jak zrobić gniazdka z ciasta parzonego na tłusty czwartek?

Do garnka wlej 500 ml zimnej wody. Dodaj masło i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodaj szczyptę soli i wsyp mąkę. Ciasto ucieraj, aż ciasto zacznie odlepiać się od ścianek garnka, wyłącz palnik i odstaw, żeby ciasto ostygło.

Ciasto przełóż do miski. Dodawaj po 1 jajku i wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Uformuj gniazdka, wyciskając masę na papier od pieczenia. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego.

Gniazdka przekładaj na gorący tłuszcz i smaż kilka minut na złoty kolor. Przygotuj lukier: do miski wsyp cukier puder, cukier z wanilią. Wlej wodę i mieszaj, aż powstanie gęsta masę. Lukier wyłóż na przestudzone gniazdka i odstaw, żeby zastygł.

Strzelczyk zdradził również przepis na jabłecznik bez wyrabiania , bez tarcia jabłek i bez blachy. Na tłusty czwartek przygotuj serowe oponki. Są lekkie i pyszne.

gniazdka
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy