Żadne pączki czy faworki. Gniazdka od Strzelczyka biją je na głowę, są pyszne i puszyste
Gniazdka z ciasta parzonego od Tomasza Strzelczyka są proste w przygotowaniu i pyszne. Słodycze są o wiele smaczniejsze od pączków i faworków, a oprócz tego są lżejsze. Poznaj przepis na gniazdka. Nie ma lepszych słodkości na tłusty czwartek.
Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, subskrybuje ponad milion osób. To na tym kanale kucharz dzieli się swoimi przepisami na wyśmienite dania główne, ciasta i desery. Tym razem Tomasz Strzelczyk zaprezentował
Niedawno Strzelczyk opublikował na kanale film, na którym przygotowuje gniazdka. Słodycze z ciasta parzonego smakują obłędnie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają zjawiskowo. Przepis na gniazdka i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.
Gniazdka według przepisu Strzelczyka zrobione są z ciasta parzonego. Musimy więc utrzeć mąkę z gorącą wodą, odrobiną soli i masłem. Gdy masa ostygnie, dopiero wtedy dodajemy jajka. Kucharz ostrzega przed błędem- jeśli dodamy jajka do gorącej masy, jajka się zetną i zrobi się jajecznica.
Gniazdka z lukrem od Tomasza Strzelczyka
Składniki na ciasto:
-
320 g mąki tortowej
-
140 g masła
-
2 żółtka
-
6 jajek
-
500 ml zimnej wody
Składniki na lukier:
-
3 łyżki gorącej wody
-
200 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru pudru z wanilią
Jak zrobić gniazdka z ciasta parzonego na tłusty czwartek?
Do garnka wlej 500 ml zimnej wody. Dodaj masło i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodaj szczyptę soli i wsyp mąkę. Ciasto ucieraj, aż ciasto zacznie odlepiać się od ścianek garnka, wyłącz palnik i odstaw, żeby ciasto ostygło.
Ciasto przełóż do miski. Dodawaj po 1 jajku i wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Uformuj gniazdka, wyciskając masę na papier od pieczenia. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju rzepakowego.
Gniazdka przekładaj na gorący tłuszcz i smaż kilka minut na złoty kolor. Przygotuj lukier: do miski wsyp cukier puder, cukier z wanilią. Wlej wodę i mieszaj, aż powstanie gęsta masę. Lukier wyłóż na przestudzone gniazdka i odstaw, żeby zastygł.
Strzelczyk zdradził również przepis na jabłecznik bez wyrabiania , bez tarcia jabłek i bez blachy. Na tłusty czwartek przygotuj serowe oponki. Są lekkie i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
GIS ostrzega przed wadliwą sałatką. Pod żadnym pozorem jej nie jedz
-
Jak zrobić kotleta schabowego na cały talerz? Mistrz kuchni zdradził banalny trik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA