Żadne ziemniaki, kalarepa i cukinia. Wachowicz robi placki z innego warzywa
Placki warzywne są świetnym pomysłem na ciepłą przekąskę, kolację, a nawet obiad. Ewa Wachowicz zaproponowała bardzo prosty przepis z udziałem produktu, który znajduje się w niemal każdej kuchni. Danie jest bardzo smaczne i tanie.
Pomysł na placki jest dużo
Placki można przyrządzać na wiele sposobów. Te wytrawne zazwyczaj kojarzą nam się z daniem z ziemniaków lub cukinii. Niektórzy znają jeszcze prosty i smaczny rarytas z kalarepy oraz nieco słodszy specjał z dyni.
Mało kto jednak wpadnie na pomysł, by do zrobienia dania wykorzystać warzywo, którego użyła Ewa Wachowicz. Miss Polski postawiła na składnik, który w naszej kuchni obecny jest w bardzo wielu daniach. Rzadko jednak gra pierwsze skrzypce. Tym razem będzie inaczej.
Pyszne placki z cebuli
Choć cebula dodawana jest do wielu potraw, rzadko trafia do nich jako główny składnik. Jej smak jednak jest na tyle wyrazisty, że plackom niczego nie brakuje. Są lekko słodkie, chrupiące i pachną obłędnie. Musicie spróbować.
Składniki:
- 3 większe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 40 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- pół pęczka koperku
- szczypta cukru
- sól i pieprz w ilości do smaku
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Lista produktów nie jest długa, a smakołyk zachwyci nawet wybrednych. Zrobicie go szybciej niż danie z ziemniaka. Sprawdźcie instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić placki z cebuli? Ewa Wachowicz zna przepis
Zaczynam od posiekania cebul obranych z łupiny. Umieszczam je w misce i dodaję cukier, sól oraz pieprz. Mieszam i odstawiam na kwadrans. Dodaję rozdrobniony koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i mąkę pszenną.
Dokładnie mieszam masę. Na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem przy pomocy łyżki formuję nieduże placki z cebuli. Smażę je na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Osuszam z nadmiaru oleju, układając je na ręcznikach papierowych.
Jak podawać placki z cebuli?
Ewa Wachowicz podaje smakołyk z gęstym jogurtem. Warto doprawić go ziołami , by był jeszcze bardziej przyjemny. Taki placki będą też smaczne z dodatkiem aromatycznego sosu grzybowego .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Sprawdźcie jak przygotować chrupiący rarytas z ziemniaków . Być może skusi was też nietuzinkowa propozycja Roberta Makłowicza, czyli placki z kukurydzy .
Źródło: ewawachowicz