Smakosze.pl Dieta Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
canva/Drbouz

Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat

3 września 2023

Napar z goździków jest prosty w przygotowaniu. Suszone gwiazdki trzeba tylko zalać wrzątkiem i poczekać. Uzyskana herbata pomaga w wielu dolegliwościach i wspiera organizm. Wybieram ją nie tylko jesienią.

Dlaczego warto sięgać po napar z goździków?

Napar z goździków jest doceniany przede wszystkim za działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki niemu zatem łatwiej wrócimy do zdrowia, gdy się przeziębimy. Pomoże nam także zwalczyć ból gardła.

Herbata z goździków ma też korzystny wpływ na trawienie. Z tego względu wiele osób sięga po nią, by wspomóc się w procesie odchudzania. Jak przygotować ten prozdrowotny napój? Zdradzamy w dalszej części artykułu.

Przyprawy korzenne są cenne.jpg
canva/gate74, Pixabay
Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw

Jak przygotować napar z goździków? Przepis jest bardzo prosty

Wystarczy niecały kwadrans, by sporządzić prosty, a jednocześnie poprawiający nasz dobrostan napar. Wrzątkiem zalewamy jedną łyżeczkę całych goździków, wsypanych do zaparzacza.

Szklankę następnie przykrywamy spodeczkiem i czekamy 8 minut. Po tym czasie herbata jest gotowa. Warto ją spożywać regularnie w porcjach po 100 ml. Nie częściej jednak niż 2-3 razy na dobę.

Herbata z goździków nie dla każdego

Choć regularne spożywanie ciepłego napoju ma wiele zalet, jego wypicie nie zawsze będzie dobrym pomysłem. Napar nie posłuży kobietom w ciąży oraz osobą zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym lub zaburzoną krzepliwością krwi.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dobroczynne napary. Szczególnie polecamy herbatkę z liści laurowych i cynamonu , która wspomoże trawienie. W chłodniejsze dni dobrze sprawdzi się indyjski chai , czyli napój z korzennymi przyprawami i mlekiem.

Napar z goździków pomoże w odchudzaniu.jpg
canva/gyro

Źródło: beszamel.se

Kupiłam na promocji gotowe kotlety mielone z Biedronki. Po otwarciu ich w domu aż złapałam się za głowę
Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy