Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Przepis na herbatę z liści laurowych i cynamonu
Monika Dec
Monika Dec 30.04.2021 02:00

Przepis na herbatę z liści laurowych i cynamonu

Liście laurowe mają wielką moc
canva/danicek

Liście laurowe to przyprawa, która niemal zawsze znajduje się w naszych kuchennych szafkach. Aromatyczny dodatek do dań ma wiele bardzo cennych dla zdrowia zalet. Wiele osób wręcz żałuje, że nie poznało ich wcześniej!

Wyjątkowe zalety liści laurowych

Liście laurowe to aromatyczna przyprawa, która jest bogactwem witamin oraz składników odżywczych takich jak: żelazo, potas, wapń oraz magnez. W medycynie tradycyjnej są często stosowane przy uciążliwych bólach stawów.

Okazuje się, że przyprawa ma również pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy. Liście wawrzynu potrafią między innymi złagodzić nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe oraz ułatwić trawienie.

Z liści laurowych oraz cynamonu zrobisz prostą prozdrowotną herbatkę, która wspomoże Twój układ trawienny. Poniżej podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.

Przepis na herbatę z liści laurowych oraz cynamonu

Składniki:

  • 2 liście laurowe

  • 1 laska cynamonu

  • 2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Włóż liście laurowe oraz laskę cynamonu do garnka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj napar przez około 5 minut, a następnie zostaw je pod przykrywką przez kolejne 4. Odcedź i ostudź napar. 

Herbatę laurową pij zawsze w godzinach porannych. Możesz do smaku dodać do niej odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobinę miodu.

Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.

Polecamy również przepis na napar z liści laurowych oraz jabłek, o którym pisaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Smak Dnia/ Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przyprawy