Smakosze.pl
Herbata indyjska

canva/Lilechka75, Getty Images Pro

Rozgrzewająca herbata rodem z Indii z aromatycznymi przyprawami

7 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Indyjska kuchnia pełna jest aromatycznych przypraw, więc nic dziwnego, że to właśnie stamtąd pochodzi rozgrzewająca herbata z korzennymi przyprawami. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu wspaniale łączy się ze smakiem kawy. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami.

Indyjska herbata jest słodka, zawiesista i esencjonalna. Choć niektórych może niepokoić obecność mleka, to właśnie dzięki niemu uzyskuje się wspaniałą kremowość i piękny kolor. Dodatkowym uspokojeniem z pewnością jest fakt, że ten napój wcale nie smakuje, jak znienawidzona przez wielu klasyczna bawarka.

ciasto drożdżowe

Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

CZYTAJ DALEJ

Owa herbata nieźle sprawdza się podczas relaksowania przy serialu, ponieważ wykazuje właściwości rozluźniające. Zalecana jest także po całym dniu obfitego jedzenia, gdyż poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Przepis na indyjską rozgrzewającą herbatę

Składniki:

  • 400 ml wody

  • 400 ml mleka

  • 3 łyżki czarnej herbaty

  • 5 łyżeczek cukru brązowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki kardamonu

  • pół łyżeczki imbiru

  • 1 anyż

  • 2 goździki

Zacznij od wlania do rondelka wody oraz mleka. Postaw go na średnim gazie i doprowadź do lekkiego wrzenia. Gdy płyn będzie się gotował, zmniejsz delikatnie ogień i wsyp wszystkie przyprawy.

Gotuj płyn przez około 10 minut, aż cały dom wypełni się zachęcającym aromatem. Następnie wsyp do niego herbatę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 5 minut. W tym momencie możesz wsypać również cukier.

Przecedź herbatę przez sitko i rozlej ją do kubeczków. Podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz zamienić cukier na miód. Wtedy zaczekaj z dodawaniem go do płynu do samego końca - inaczej można utracić jego właściwości.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia przepis na pyszną herbatę z imbirem i miodem.

Masala chai

Źródło zdjęcia: canva/rimmabondarenko

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: herbata.info

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >