Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami. Prosty i tani obiad
Zapiekanki są smacznymi daniami, które zachwycą niejednego smakosza. Makaronowa wersja z mięsem mielonym i pieczarkami nie zrujnuje waszego budżetu i nie będzie wymagała żmudnych przygotowań. Podajcie ją na obiad, a bliscy będą zachwyceni.
Zapiekankę można przygotować na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy już jak zrobić pyszną kompozycję na bazie ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku oraz sycący specjał z ryżem i mięsem mielonym . Tym razem przygotujemy wyjątkowo proste danie z makaronem. Składniki z pewnością macie w domu. Spróbujecie?
Przepis na wyborną zapiekankę makaronową
Składniki:
-
300 g makaronu penne
-
300 g drobnych pieczarek
-
250 g mięsa mielonego
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
150 g ulubionego sera żółtego
-
200 g kwaśnej śmietany 12%
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę. Po około 2 minutach dodajemy mięso mielone, solimy je i oprószamy pieprzem. Smażymy jeszcze 3-4 minuty, a następnie wrzucamy pieczarki.
Ponownie delikatnie solimy i podgrzewamy do czasu, aż grzyby nieco odparują. Śmietanę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy odcedzony makaron oraz zawartość patelni. Składniki łączymy.
Całość polewamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy, a następnie posypujemy startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy z lekką surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/stuartbur
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
-
Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
-
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
Źródło: posmakuj-to