Smakosze.pl
Zapiekanka makaronowa z pieczonym lub gotowanym kurczakiem

pixabay.com

Zapiekanka makaronowa z pieczonym lub gotowanym kurczakiem

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Zapiekanki z makaronem to sprawdzony sposób, by przygotować smaczny i szybki obiad – szczególnie gdy część składników jest już wcześniej przygotowana.

Kiedy w lodówce zostało trochę pieczonego mięsa z niedzielnego obiadu lub gdy nie wiemy, co zrobić z mięsem drobiowym z rosołu, warto sięgnąć po ten właśnie przepis. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki - gotowanych czy pieczonych warzyw - przed wyrzuceniem do kosza.

Zapiekanka makaronowa: składniki 

  • 250 g ulubionego makaronu 

  • oliwa z oliwek

  • ok. 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka

  • 150 g soczewicy brązowej lub zielonej

  • 1 marchewka

  • 1/2 cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 200 g sera żółtego

  • opcjonalnie warzywa z obiadu

Zapiekanka makaronowa: przygotowanie

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy pod przykryciem.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek oraz pomidory i na średnim ogniu zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw. Możemy dodać szczyptę cukru dla złamania kwaskowatego smaku pomidorów. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Na końcu dorzucamy soczewicę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać ½ szklanki wody.

Ulubiony rodzaj sera żółtego ścieramy na grubej tarce. Możemy użyć również startego sera typu parmezan i innego sera w proporcjach pół na pół. Marchewkę kroimy w plasterki.

Boki naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na dno wylewamy pół chochelki sosu i rozprowadzamy równomiernie. Zapobiegnie to przypalaniu się makaronu.

Wyłożyć jedną warstwę makaronu, następnie marchewkę (oraz inne warzywa, jeżeli ich używamy), potem znowu makaron i sos, aż do wyczerpania półproduktów. Wierzch posypujemy w całości startym serem.

Wstawiamy zapiekankę makaronową z kurczakiem do piekarnika i pieczemy przez 25 minut bez przykrycia.

Zapiekanka makaronowa: porady

Makaron, który najlepiej będzie pasował do tej zapiekanki to taki, który z łatwością można nabić na widelec, a który dodatkowo nabierze sosu w swoje wgłębienia. Takimi rodzajami makaronu są: penne, rigatoni, świderki, kokardki czy muszelki.

Jeżeli po obiedzie zostaną jakieś warzywne dodatki - ugotowana marchewka, groszek na maśle, brokuły albo fasolka szparagowa, itp. - mogą również trafić do zapiekanki makaronowej z pieczonym lub gotowanym kurczakiem.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >