Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły.
Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się.
Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkiem na twardo i białą kiełbasą
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 cebule
-
200 g wędzonego boczku
-
400 g białej kiełbasy
-
3 jajka na twardo
-
150 g sera żółtego
-
sól
-
pieprz
Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia w plastry o równej grubości 0,5 centymetra. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i podgotuj, aż nieco zmiękną, po czym odcedź je i ostudź.
Boczek posiekaj w cienkie paseczki i wrzuć je na zimną patelnię. Postaw ją na średnim ogniu i smaż, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Następnie wrzuć posiekaną w piórka cebulę i podgrzewaj do zrumienienia. Jeśli masz kiełbasę białą surową, również dodaj ją do składników na patelni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na dnie połowę ziemniaków. Rozłóż na nich usmażone mięso z cebulą i zakryj je pokrojonymi w połówki jajkami na twardo. Całość obłóż resztą ziemniaków, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 25 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na zapiekankę z białą kiełbasą i naleśnikami.
Źródło zdjęcia: canva/bernjuer, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
-
Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś
-
Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek
Źródło: almanka