Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
canva/MSPhotographic, Getty Images

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy

18 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły.

Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się.

Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z jajkiem na twardo i białą kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 200 g wędzonego boczku

  • 400 g białej kiełbasy

  • 3 jajka na twardo

  • 150 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich i pokrojenia w plastry o równej grubości 0,5 centymetra. Wrzuć je do garnka z osoloną wodą i podgotuj, aż nieco zmiękną, po czym odcedź je i ostudź.

Boczek posiekaj w cienkie paseczki i wrzuć je na zimną patelnię. Postaw ją na średnim ogniu i smaż, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Następnie wrzuć posiekaną w piórka cebulę i podgrzewaj do zrumienienia. Jeśli masz kiełbasę białą surową, również dodaj ją do składników na patelni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na dnie połowę ziemniaków. Rozłóż na nich usmażone mięso z cebulą i zakryj je pokrojonymi w połówki jajkami na twardo. Całość obłóż resztą ziemniaków, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 25 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na zapiekankę z białą kiełbasą i naleśnikami.

Biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: almanka

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy