Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś
Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.
Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?
Przepis na wyjątkową zupę jarzynową z kurkumą
Składniki:
1 czerwona papryka
1 średnik batat
1 puszka ciecierzycy
2 szklanki małych różyczek kalafior
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
kawałek zielonej papryczki chilli (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka mielonej kurkumy
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 szklanka mleka kokosowego
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupiny, siekamy osobno. Papryczkę chilli kroimy na plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę oraz batata kroimy w kostkę, słodkiego ziemniaka uprzednio obierając ze skórki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy czosnek, chilli oraz imbir i podsmażamy około pół minuty. Następnie wrzucamy batata, kalafiora i paprykę. Wsypujemy też sproszkowaną kurkumę.
Całość smażymy przez 2 minuty, po czym wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną. Wtedy wrzucamy odcedzoną i opłukana ciecierzycę oraz wlewamy mleko kokosowe.
Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie doprawiamy danie solą i pieprzem. Podajemy z brązowym ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli macie taką możliwość, wykorzystajcie świeży korzeń kurkumy. Pamiętajcie tylko by przy jego obieraniu i ścieraniu zabezpieczyć dłonie — kurkumina intensywnie barwi.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość
Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem. Prosta i efektowna przekąska
Źródło: beszamel.se, medonet