Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał
canva/A_Lein

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

25 lipca 2023

Pierogi ruskie będą jeszcze lepsze, jeśli zamiast cebuli dodacie do farszu świeżą miętę. Aromatyczne zioło sprawi, że danie stanie się lekkie w odbiorze i przyjemnie orzeźwiające. Jednocześnie pozostanie sycące, więc idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Spróbujecie?

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Smażona cebulka dla wielu osób jest obowiązkowym elementem farszu do pierogów ruskich. Zastąpienie jej posiekaną miętą jest jednak strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu potrawa nabiera lekkości i pięknego zapachu. Nawet sceptycy zjedzą ją z przyjemnością.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 190 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g półtłustego twarogu
  • kilka listków mięty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Skontrolowano lokale sprzedające w Polsce kebaby. Nadużycia wręcz odbierają apetyt

Jak zrobić letnią wersję pierogów ruskich? Zamiast cebuli dodajcie miętę

Zrobienie każdych pierogów obejmuje 3 etapy: sporządzenie ciasta, zrobienie farszu i lepienie. Nie inaczej będzie tym razem.

Wyrabianie ciasta na pierogi

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie formujemy kopczyk z dołkiem. Powoli wlewamy wodę, mieszając łyżką. Gdy już masa nieco ostygnie, dłonią zagniatamy ciasto na pierogi. Przykrywamy je ściereczką.

Przygotowanie farszu i lepienie pierogów

Ugotowane ziemniaki i pokruszony twaróg łączymy w jednej misce. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, posiekane listki mięty i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki.

Wypełniamy je farszem i dokładnie sklejamy. Rarytas gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty liczone od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię płynu.

Jak podawać pierogi ruskie z miętą?

Do letniej odsłony dania z serem białym i ziemniakami polecamy dodatek gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Możecie dodatkowo posypać porcje potrawy kolejnymi listkami zioła.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Sprawdźcie jak zrobić sezonowy rarytas z jagodami . Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.

Pierogi z miętą skusza każdego.png
canva/Dar1930
Kiedy nastawić ogórki kiszone na zimę? Odpowiedni czas ma ogromne znaczenie
Robiąc placki z młodych ziemniaków, unikam jednego dodatku. Przez niego robią się gumowate
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy