Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy. To danie jest od niej zdrowsze i smaczniejsze
Screen z filmu pochodzi z kanału VideoKuchnia.pl na YouTube

Zapomnij o jajecznicy. To danie jest od niej zdrowsze i smaczniejsze

16 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.

Szakszuka. Tradycyjne śniadanie Bliskiego Wschodu

Jeśli masz ochotę na sycące, zbilansowane i smaczne śniadanie, zamiast jajecznicy przygotuj szakszukę. Jajka smażone na maśle lub boczku są dość ciężkie i kaloryczne. Szakszuka jest o wiele lżejsza i zachwyci każdego swoim orientalnym smakiem.

Szakszuka jest tradycyjnym daniem krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Potrawa przygotowywana z jajek, pomidorów i papryki. Doprawiana jest świeżym czosnkiem, kminem rzymskim, kolendrą.

Szakszukę przygotowuje się ze świeżych, soczystych pomidorów. Poza sezonem ciężko na takie trafić w Polsce. Wykorzystaj więc pomidory z puszki i oprósz je delikatnie cukrem, żeby pozbyć się cierpkiego smaku koncentratu.

Sok z pomidorów lub koncentrat jest niezbędny, żeby szakszuka zachowała swoją konsystencję. Jajka wybij na warzywa, kiedy odparuje z nich znaczna część płynu. Wtedy całe danie będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Dodaj szczyptę niezwykłej przyprawy do kawy. Po jednym łyku się zakochasz się w jej smaku

Przepis na szakszukę. Jest idealna na śniadanie

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 3 duże pomidory lub puszka pomidorów
  • mała papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pieczywo do podania

Jak zrobić szakszukę? Danie jest proste i zachwyca smakiem

Jeśli masz świeże pomidory, sparz je i zdejmij z nich skórkę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie przez kilka minut, aż zacznie robić się miękka. Następnie dodaj posiekany czosnek i lekko przyrumień go na patelni.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli używasz pomidorów z puszki, oprósz je cukrem. Całość dopraw kminem rzymskim, ostrą papryką, szybko wymieszaj i smaż na małym ogniu . Gdy składniki zaczną gęstnieć, zrób łyżką cztery małe dołki.

Wbij w nie surowe jajka. Całość oprósz solą, pieprzem i przykryj patelnię. Duś pod przykryciem, aż jajka odpowiednio się zetną. Powinny mieć lekko płynne żółtka. Danie oprósz kolendrą i natką pietruszki i podaj ze świeżym pieczywem, smacznego.

Żaden omlet, żadna jajecznica. Ewa Wachowicz robi z jajek inne śniadanie . Na początek dnia polecamy również owsiankę czekoladową . Zapomnij o mleku i wodzie. Najlepszą owsiankę zrobisz na budyniu.

szakszuka.jpg
canva/kornyeyeva
Znamy ranking najlepszych zup na świecie. Nie zgadniecie, na którym miejscu jest żurek
Co się stało z cenami mięsa w Biedronce? Wejdziesz i nie uwierzysz własnym oczom
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy