Zapomnij o jajecznicy. To danie jest od niej zdrowsze i smaczniejsze
Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.
Szakszuka. Tradycyjne śniadanie Bliskiego Wschodu
Jeśli masz ochotę na sycące, zbilansowane i smaczne śniadanie, zamiast jajecznicy przygotuj szakszukę. Jajka smażone na maśle lub boczku są dość ciężkie i kaloryczne. Szakszuka jest o wiele lżejsza i zachwyci każdego swoim orientalnym smakiem.
Szakszuka jest tradycyjnym daniem krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Potrawa przygotowywana z jajek, pomidorów i papryki. Doprawiana jest świeżym czosnkiem, kminem rzymskim, kolendrą.
Szakszukę przygotowuje się ze świeżych, soczystych pomidorów. Poza sezonem ciężko na takie trafić w Polsce. Wykorzystaj więc pomidory z puszki i oprósz je delikatnie cukrem, żeby pozbyć się cierpkiego smaku koncentratu.
Sok z pomidorów lub koncentrat jest niezbędny, żeby szakszuka zachowała swoją konsystencję. Jajka wybij na warzywa, kiedy odparuje z nich znaczna część płynu. Wtedy całe danie będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Przepis na szakszukę. Jest idealna na śniadanie
Składniki:
- 3-4 jajka
- 3 duże pomidory lub puszka pomidorów
- mała papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżki posiekanej kolendry
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- cukier
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- pieczywo do podania
Jak zrobić szakszukę? Danie jest proste i zachwyca smakiem
Jeśli masz świeże pomidory, sparz je i zdejmij z nich skórkę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie przez kilka minut, aż zacznie robić się miękka. Następnie dodaj posiekany czosnek i lekko przyrumień go na patelni.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli używasz pomidorów z puszki, oprósz je cukrem. Całość dopraw kminem rzymskim, ostrą papryką, szybko wymieszaj i smaż na małym ogniu . Gdy składniki zaczną gęstnieć, zrób łyżką cztery małe dołki.
Wbij w nie surowe jajka. Całość oprósz solą, pieprzem i przykryj patelnię. Duś pod przykryciem, aż jajka odpowiednio się zetną. Powinny mieć lekko płynne żółtka. Danie oprósz kolendrą i natką pietruszki i podaj ze świeżym pieczywem, smacznego.
Żaden omlet, żadna jajecznica. Ewa Wachowicz robi z jajek inne śniadanie . Na początek dnia polecamy również owsiankę czekoladową . Zapomnij o mleku i wodzie. Najlepszą owsiankę zrobisz na budyniu.