Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie
Najwyższy czas zapomnieć o ciężkiej sałatce jarzynowej. W obliczu nadchodzącej wiosny postaw na jej lekką i świeża alternatywę. Sałatka wiosenna łączy w sobie chrupiące rzodkiewki, aromatyczny szczypiorek i sycące gotowane jajka. Doskonały sos na bazie jogurtu dopełnia jej wyjątkowego smaku.
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem na święta i nie tylko
Sałatka wiosenna doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Zawarte w niej jajka i idealnie wpisują się w tematykę Wielkanocy. Ten przysmak możesz też z powodzeniem przygotowywać przez pozostałą część roku. Gwarantujemy, że cieszyć będzie podniebienia niezależnie od okazji.
Przepis na wyśmienitą sałatkę z jajkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 1 główka sałaty np. masłowej, rzymskiej
- 1 duży świeży ogórek
- 2-3 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić lekką i pyszną sałatkę wiosenną?
Sałatę do wiosennej sałatki umyj i osusz . Porwij ją na mniejsze kawałki. Warzywo umieść w dużej salaterce.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek . Następnie pokrój w ćwiartki. Dodaj do porwanej sałaty .
Przygotuj pozostałe warzywa na sałatkę . Pomidory, ogórek i rzodkiewki umyj. Pomidory pokrój w cząstki lub w dużą kostkę, a ogórek i rzodkiewki w plasterki. Szczypiorek opłucz, posiekaj. Rozdrobnione składniki dodaj do sałaty.
Przygotuj sos do wiosennej sałatki . W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu .
Zawartość salaterki zalej przygotowanym sosem
. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Na koniec wierzch sałatki posyp posiekanym szczypiorem
. Potrawę podawaj od razu po przyrządzeniu.
Doskonała sałatka z popularnego warzywa uświetni każdy posiłek
.
Pomysłowe sałatki z dodatkiem jajka pojawiały się już na naszej stronie
.