Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę
fot. Canva

Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę

11 lipca 2024

Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.

Ogórki z ananasem

W domowych zeszycikach kucharskich Polek i Polaków znajdują się czasem przepisy , które na pierwszy rzut oka wyglądają na całkiem zwariowane. Szybko jednak okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda.

Ananas to owoc o nietypowym smaku. Smak ten sprawia, że sprawdza się on w wielu niecodziennych zestawieniach. Soczysty, słodko-kwaśny i szczypiący na języku, ananas doskonale sprawdza się w wytrawnych zestawieniach . Warto zaprosić go, by nadał smaku ogórkom kiszonym.

ogórki w słoikach
fot. Canva
Czynny 24/7 i bez żadnych kolejek. Pierwszy taki sklep Dino w Polsce

Eksperyment z ananasem w ogórkach

Do zalet tego przepisu należy to, że można wypróbować go ostrożnie. W jednym roku dodamy plastry ananasa do dwóch-trzech słoików, na próbę . Szybko jednak z pewnością okaże się, że jest ich za mało i w kolejnych latach więcej ogórkowych weków będzie zawierało właśnie ananasa.

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 3 cebule
  • 150 ml octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g soli

Przetwory na zimę

Ogórki i ananasa kroimy według uznania: np. plastry owocu przekrawamy na połowę, a ogórki – wzdłuż na ćwiartki. Można też pokroić je w plasterki, a ananasa w kostkę. Cebulę kroimy w grubsze plastry.

Całość umieszczamy w jednym naczyniu. Do syropu z ananasa d odajemy cukier i sól. Wszystko mieszamy z octem. Tak powstałą zalewą wypełniamy naczynie i odstawiamy na noc.

Następnego dnia dokładnie układamy składniki w wyparzonych słoikach. Zalewamy marynatą. Słoiki układamy w garnku wyściełanym ściereczką , zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut . Wyjęte słoiki ustawiamy do góry dnem na blacie i czekamy na pełne schłodzenie. Następnie odstawiamy do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na pyszną sałatkę z ogórków i pierogi z farszem z nietypowego mięsa .

ananas z puszki
fot. Canva
Przenigdy nie sięgaj po taką wodę podczas upałów. Konsekwencje są opłakane
Tę prostą surówkę robię co kilka dni. Smakuje obłędnie i pasuje do wszystkiego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy