Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze
Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.
Ptasie mleczko
Delikatna mleczna pianka znana jest w Polsce pod nazwą „ptasie mleczko” już od niemal 90 lat . Przez ten czas na zmianę była albo nie była zastrzeżona dla fabryki Wedla, której właściciel Jan wymyślił tę nazwę) oraz jej kontynuatorów państwowych i prywatnych. W międzyczasie jednak stała się popularna także jako domowe ciasto.
Baza ptasiego mleczka, zastygła bita śmietana, może mieć dużo aromatów. W domowych warunkach używamy do stabilizacji smakowych galaretek. Możemy więc wybrać jeden albo więcej smaków , którymi przejdzie nasza masa.
Domowe ptasie mleko
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kasieńki. Autorka przygotowuje tam ptasie mleczko z przepisu utrzymanego w duchu PRL-u: przygotowuje polewę z margaryny i bitą śmietanę ze „śnieżki”.
Składniki
- 500 ml śmietanki – jak najtłustszej, min. 30%
- 6 łyżek kakao
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3-6 łyżek cukru pudru
- 3 opakowania galaretki
- 100 g żelatyny
Domowy deser z bitej śmietany
W rondelku przygotowujemy polewę. Powoli rozpuszczamy masło, dodając cukier, mleko i kakao. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż stopią się w jednolitą masę. Na końcu dodajemy 60 g żelatyny i dokładnie mieszamy. Połowę polewy wylewamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia .
W mikserze przygotowujemy masę na ptasie mleczko. Jeśli używamy galaretek o różnych smakach, przygotowujemy każdą porcję osobno. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, zagęszczając każdą z nich łyżką żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Do kielicha miksera wlewamy jedną trzecią śmietanki i dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru – do smaku. Miksujemy na bitą śmietanę. Następnie porcjami dolewamy przestudzoną galaretkę . Masę wykładamy na zastygłą warstwę czekolady. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Czynność powtarzamy z pozostałymi warstwami ptasiego mleczka . Na koniec polewamy ciasto drugą połową polewy. Znów odstawiamy do lodówki – tym razem na kilka godzin, do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na roladę wołową z kurkami i surówkę z kiszonej kapusty .
Źródło: YouTube/Kuchnia Kasieńki