Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki

Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze

1 września 2024

Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.

Ptasie mleczko

Delikatna mleczna pianka znana jest w Polsce pod nazwą „ptasie mleczko” już od niemal 90 lat . Przez ten czas na zmianę była albo nie była zastrzeżona dla fabryki Wedla, której właściciel Jan wymyślił tę nazwę) oraz jej kontynuatorów państwowych i prywatnych. W międzyczasie jednak stała się popularna także jako domowe ciasto.

Baza ptasiego mleczka, zastygła bita śmietana, może mieć dużo aromatów. W domowych warunkach używamy do stabilizacji smakowych galaretek. Możemy więc wybrać jeden albo więcej smaków , którymi przejdzie nasza masa.

masa na ptasie mleczko
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki
Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywa

Domowe ptasie mleko

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kasieńki. Autorka przygotowuje tam ptasie mleczko z przepisu utrzymanego w duchu PRL-u: przygotowuje polewę z margaryny i bitą śmietanę ze „śnieżki”.

Składniki

  • 500 ml śmietanki – jak najtłustszej, min. 30%
  • 6 łyżek kakao
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3-6 łyżek cukru pudru
  • 3 opakowania galaretki
  • 100 g żelatyny

Domowy deser z bitej śmietany

W rondelku przygotowujemy polewę. Powoli rozpuszczamy masło, dodając cukier, mleko i kakao. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż stopią się w jednolitą masę. Na końcu dodajemy 60 g żelatyny i dokładnie mieszamy. Połowę polewy wylewamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia .

W mikserze przygotowujemy masę na ptasie mleczko. Jeśli używamy galaretek o różnych smakach, przygotowujemy każdą porcję osobno. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, zagęszczając każdą z nich łyżką żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.

Do kielicha miksera wlewamy jedną trzecią śmietanki i dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru – do smaku. Miksujemy na bitą śmietanę. Następnie porcjami dolewamy przestudzoną galaretkę . Masę wykładamy na zastygłą warstwę czekolady. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Czynność powtarzamy z pozostałymi warstwami ptasiego mleczka . Na koniec polewamy ciasto drugą połową polewy. Znów odstawiamy do lodówki – tym razem na kilka godzin, do pełnego stężenia.

Wypróbuj też przepisy na roladę wołową z kurkami i surówkę z kiszonej kapusty .

wyrównywanie ciasta
Fot. YouTube/Kuchnia Kasieńki

Źródło: YouTube/Kuchnia Kasieńki

Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Koperek mrozi się inaczej
Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy