Zapomnij o moczeniu schabu w mleku, jest znacznie lepszy sposób. Kotlety nigdy nie były tak pyszne
Nie namaczaj schabu w mleku. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda. Z nią kotlety schabowe są smaczniejsze i delikatniejsze. Podaj je na obiad i zobacz uśmiech na twarzach najbliższych. Każdy poprosi o jeszcze jednego kotleta.
Najlepsze kotlety schabowe
Wielu nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, a tym bardziej bez kotletów schabowych. Trudno się dziwić, bo to jeden z klasyków kuchni polskiej. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i wyśmienitą surówką.
To typowe polskie danie można poprawić, przygotowując ją z tego przepisu. Gwarantuje ci, że będzie smakowało całej twojej rodzinie. Zrób je tym sposobem i przekonaj się sama.
Mleko zostaw w lodówce
Mleko w tym przepisie jest zbędne. Do przygotowania tych kotletów będziesz potrzebowała musztardę oraz majonez. Kotlety marynowane w tych składnikach smakują wybornie. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz przepis. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i bierzemy się do pracy.
Składniki:
- 600 g schabu
- 25 g musztardy
- 25 g majonezu
- 2 jajka
- bułka tarta
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Przepis na pyszne kotlety
Schab pokrój na kotlety o grubość około 1,5 centymetra. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka. Do miski włóż musztardę, majonez oraz wsyp granulowany czosnek, pieprz, sól. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą marynatę. Kotlety posmaruj marynatą i umieść je w lodówce na minimum 1,5 godziny .
Po tym zacznij panierować kotlety. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je. Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Kotlety namocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Sprawdź przepis na niezwykłe ciasto oraz dowiedz się, co Bosacka powiedziała o makaronie .