Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o moczeniu schabu w mleku, jest znacznie lepszy sposób. Kotlety nigdy nie były tak pyszne
Fot. Canva/RobsonPL

Zapomnij o moczeniu schabu w mleku, jest znacznie lepszy sposób. Kotlety nigdy nie były tak pyszne

28 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie namaczaj schabu w mleku. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda. Z nią kotlety schabowe są smaczniejsze i delikatniejsze. Podaj je na obiad i zobacz uśmiech na twarzach najbliższych. Każdy poprosi o jeszcze jednego kotleta.

Najlepsze kotlety schabowe

Wielu nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, a tym bardziej bez kotletów schabowych. Trudno się dziwić, bo to jeden z klasyków kuchni polskiej. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i wyśmienitą surówką.

To typowe polskie danie można poprawić, przygotowując ją z tego przepisu. Gwarantuje ci, że będzie smakowało całej twojej rodzinie. Zrób je tym sposobem i przekonaj się sama.

musztarda.jpg
Fot. Canva/Dzevoniia
Przy tej surówce inne mogą się schować. Tak dobrej nie dostaniesz nawet w restauracji
Największy szkodnik kapusty. Pozbądź się go zanim wszystko zniszczy

Mleko zostaw w lodówce

Mleko w tym przepisie jest zbędne. Do przygotowania tych kotletów będziesz potrzebowała musztardę oraz majonez. Kotlety marynowane w tych składnikach smakują wybornie. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz przepis. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i bierzemy się do pracy.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 25 g musztardy
  • 25 g majonezu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • sól

Przepis na pyszne kotlety

Schab pokrój na kotlety o grubość około 1,5 centymetra. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka. Do miski włóż musztardę, majonez oraz wsyp granulowany czosnek, pieprz, sól. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą marynatę. Kotlety posmaruj marynatą i umieść je w lodówce na minimum 1,5 godziny .

Po tym zacznij panierować kotlety. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je. Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Kotlety namocz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Sprawdź przepis na niezwykłe ciasto oraz dowiedz się, co Bosacka powiedziała o makaronie .

schab.jpg
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Znamy najlepszy polski majonez. Król testu jest tylko jeden
Bez glutenu i ulepszaczy smaku. Wielkanocna babka Lewandowskiej jest lepsza niż z cukierni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy