Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości
Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.
Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.
Przepis na ciasto bez pieczenia czyli makową szarlotkę
Składniki:
-
4 opakowania herbatników maślanych (400 g)
-
2 łyżki śmietany 12%
-
1/3 kostki masła
Składniki na masę makową:
-
350 g maku
-
2 niecałe szklanki mleka
-
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
-
1 łyżka powideł śliwkowych
-
2/3 szklanki cukru
-
garść posiekanych orzechów
-
garść rodzynek
Składniki na masę jabłkową:
-
1 kg prażonych jabłek (kupnych lub domowych)
-
1 galaretka cytrynowa
-
2 łyżeczki żelatyny
-
szczypta cynamonu
-
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki na polewę:
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka naturalnego kakao
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta bez pieczenia, czyli makowa szarlotka krok po kroku
Przygotuj masę makową do ciasta bez pieczenia. Mak wsyp do garnka i zalej go mlekiem . Podgrzewaj, cały czas mieszając, przez ok. 15 minut, aż mak spęcznieje . Następnie garnek zestaw z ognia i pozostaw jego zawartość pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny .
Herbatniki na spód do makowej szarlotki zmiel, pozostawiając 1 opakowanie w całości . Do pokruszonych ciasteczek dodaj śmietanę oraz roztopione w garnuszku masło . Wyrób całość na jednolitą masę, a następnie wyłóż nią dno formy, w której będziesz przygotowywać ciasto bez pieczenia .
Przygotuj masę z jabłek do makowej szarlotki. Galaretkę wymieszaj z żelatyną i 1/3 szklanki zimnej wody , następnie odstaw na 3-4 minuty do spęcznienia . Do dużego rondla przełóż prażone jabłka, dodaj do nich napęczniałą galaretkę oraz cynamon i cukier wanilinowy . Całość wymieszaj, delikatnie podgrzewając, ale nie doprowadzaj do wrzenia . Masę jabłkową zdejmij z ognia, przestudź i rozprowadź równomiernie na herbatnikowym spodzie . Wystudzony w międzyczasie mak do ciasta bez pieczenia zmiel trzykrotnie w maszynce . Dodaj do niego posiekane drobno orzechy oraz rodzynki. Na koniec dołóż również cukier, powidła i całość starannie wymieszaj .
Na masę jabłkową wyłóż pozostałe opakowanie herbatników , a następnie masę makową. Wyrównaj jej powierzchnię. W niewielkim garnuszku połącz wszystkie składniki na czekoladową polewę i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy .
Makową szarlotkę polej przestudzoną nieco polewą czekoladową . Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Gotowy deser możesz przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami . Rewelacyjny makowiec bez pieczenia uda się za każdym razem . Tradycyjny makowiec babci Basi co roku zaskakuje wyjątkowym smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama