Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości
Screen z filmu na kanale YouTube Weronika Domogród

Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości

24 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.

Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.

Przepis na ciasto bez pieczenia czyli makową szarlotkę

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników maślanych (400 g)

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • 1/3 kostki masła

Składniki na masę makową:

  • 350 g maku

  • 2 niecałe szklanki mleka

  • 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżka powideł śliwkowych

  • 2/3 szklanki cukru

  • garść posiekanych orzechów

  • garść rodzynek

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg prażonych jabłek (kupnych lub domowych)

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • szczypta cynamonu

  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka naturalnego kakao

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta bez pieczenia, czyli makowa szarlotka krok po kroku

Przygotuj masę makową do ciasta bez pieczenia. Mak wsyp do garnka i zalej go mlekiem . Podgrzewaj, cały czas mieszając, przez ok. 15 minut, aż mak spęcznieje . Następnie garnek zestaw z ognia i pozostaw jego zawartość pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny .

Herbatniki na spód do makowej szarlotki zmiel, pozostawiając 1 opakowanie w całości . Do pokruszonych ciasteczek dodaj śmietanę oraz roztopione w garnuszku masło . Wyrób całość na jednolitą masę, a następnie wyłóż nią dno formy, w której będziesz przygotowywać ciasto bez pieczenia .

Przygotuj masę z jabłek do makowej szarlotki. Galaretkę wymieszaj z żelatyną i 1/3 szklanki zimnej wody , następnie odstaw na 3-4 minuty do spęcznienia . Do dużego rondla przełóż prażone jabłka, dodaj do nich napęczniałą galaretkę oraz cynamon i cukier wanilinowy . Całość wymieszaj, delikatnie podgrzewając, ale nie doprowadzaj do wrzenia . Masę jabłkową zdejmij z ognia, przestudź i rozprowadź równomiernie na herbatnikowym spodzie . Wystudzony w międzyczasie mak do ciasta bez pieczenia zmiel trzykrotnie w maszynce . Dodaj do niego posiekane drobno orzechy oraz rodzynki. Na koniec dołóż również cukier, powidła i całość starannie wymieszaj .

Na masę jabłkową wyłóż pozostałe opakowanie herbatników , a następnie masę makową. Wyrównaj jej powierzchnię. W niewielkim garnuszku połącz wszystkie składniki na czekoladową polewę i podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej masy .

Makową szarlotkę polej przestudzoną nieco polewą czekoladową . Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Gotowy deser możesz przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami . Rewelacyjny makowiec bez pieczenia uda się za każdym razem . Tradycyjny makowiec babci Basi co roku zaskakuje wyjątkowym smakiem .

Canva / maramorosz
Canva / maramorosz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy