Smakosze.pl

Źródło własne

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej

8 Lipca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane. Dużo mniejszy entuzjazm wzbudza jednak konieczność tarcia ziemniaków. A gdybyśmy powiedzieli Wam, że tę uciążliwą czynność można pominąć? Koniecznie sprawdźcie nasz sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu

Przedstawiamy nasz doskonały sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Obłędne placki usmażysz w kilka chwil. Wystarczy, ze rozgnieciesz warzywa i wymieszasz je z podsmażoną cebulką oraz przyprawami. Na samą myśl aż ślinka cieknie.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotowuje się z ugotowanych warzyw. Dzięki temu dalsza obróbka jest błyskawiczna. Rozgnieć, wymieszaj i usmaż. Przekonasz się, że będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

smażenie kotletów schabowych

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • masło olej rzepakowy

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków krok po kroku

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. W tym celu przełóż je do dużej miski i rozgnieć za pomocą tłuczka. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ją do naczynia z ziemniakami.

Do zawartości miski dodaj pozostałe składniki placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków. Dołóż oba rodzaje mąki, oraz majeranek. Wbij jajko, po czym wszystkie składniki starannie wymieszaj. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków. Za pomocą łyżki wykładaj na tłuszcz porcje masy i równomiernie je rozpłaszczaj. Placki smaż na złocisty kolor z obu stron, a po zdjęciu z patelni odsącz je za pomocą ręcznika papierowego. Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Te placki z siekanej kapusty zachwycają swoim smakiem . Strzelczyk ma najlepszy sposób na obłędne placki z młodych ziemniaków .

prawidłowe gotowanie ryżu

Całe życie źle gotowałeś ryż. W najlepszych restauracjach robią to w ten sposób

CZYTAJ DALEJ
usmażone kotlety ziemniaczane

Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >