Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.07.2023 11:39

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej

smażenie placków ziemniaczanych
Źródło własne

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane. Dużo mniejszy entuzjazm wzbudza jednak konieczność tarcia ziemniaków. A gdybyśmy powiedzieli Wam, że tę uciążliwą czynność można pominąć? Koniecznie sprawdźcie nasz sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu

Przedstawiamy nasz doskonały sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Obłędne placki usmażysz w kilka chwil. Wystarczy, ze rozgnieciesz warzywa i wymieszasz je z podsmażoną cebulką oraz przyprawami. Na samą myśl aż ślinka cieknie.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotowuje się z ugotowanych warzyw. Dzięki temu dalsza obróbka jest błyskawiczna. Rozgnieć, wymieszaj i usmaż. Przekonasz się, że będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • masło olej rzepakowy

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków krok po kroku

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. W tym celu przełóż je do dużej miski i rozgnieć za pomocą tłuczka. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ją do naczynia z ziemniakami.

Do zawartości miski dodaj pozostałe składniki placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków. Dołóż oba rodzaje mąki, oraz majeranek. Wbij jajko, po czym wszystkie składniki starannie wymieszaj. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków. Za pomocą łyżki wykładaj na tłuszcz porcje masy i równomiernie je rozpłaszczaj. Placki smaż na złocisty kolor z obu stron, a po zdjęciu z patelni odsącz je za pomocą ręcznika papierowego. Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Te placki z siekanej kapusty zachwycają swoim smakiem. Strzelczyk ma najlepszy sposób na obłędne placki z młodych ziemniaków.