Zaskakujące danie z gęsiną. Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym
Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.
Przepisy najlepszych szefów kuchni
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Gęsi dostępne wszędzie
Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych. Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania.
Gęś: polska klasyka
Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę.
Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym
Przepis przygotował Michał Witt z restauracji Molino Grill w Pile
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- Woda
Na farsz:
- 1 kg udek gęsich
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Tymianek świeży
Na sos:
- 300 g kurek świeżych lub w zalewie
- 250 ml śmietany 30%
- 50 g niebieskiego sera lazur
- 150 g masła
- Sól, pieprz
- Włoszczyzna
Sposób przygotowania:
Udka gęsie gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy zmielone mięso i świeży tymianek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia.
Z mąki, oleju, wody i jajka zagniatamy ciasto. Robimy pierogi.
Kurki podsmażamy na maśle z cebulką, dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy, śmietanę sól i pieprz do smaku. Redukujemy do odpowiedniej gęstości. Ugotowane pierogi polewamy powstałym sosem.
Pierogi można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl