Smakosze.pl

Zaskakujące danie z gęsiną. Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym

7 Listopada 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.

Przepisy najlepszych szefów kuchni

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.

Gęsi dostępne wszędzie

Od niedawna nie trzeba już szukać gęsi, nie trzeba też kupować jej w całości. Gęsie porcje – piersi, nogi, skrzydełka, dostępne są na tackach nawet w wielkich sieciach handlowych. Nie są drogie a gęsina to mięso zdrowe i smaczne, pozwalające na przygotowanie niebanalnego dania.

Shutterstock_734145859-2.jpg

Gęś: polska klasyka

Polski oddział światowego ruchu Slow Food, dbającego o jakość jedzenia, od 14 lat namawia Polaków do jedzenia gęsi – naszego narodowego drobiu. Do akcji włączyli się najlepsi polscy kucharze proponując własne przepisy na gęsinę.

Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym

Przepis przygotował Michał Witt z restauracji Molino Grill w Pile

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • Woda

Na farsz:

  • 1 kg udek gęsich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Tymianek świeży

Na sos:

  • 300 g kurek świeżych lub w zalewie
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g niebieskiego sera lazur 
  • 150 g masła
  • Sól, pieprz
  • Włoszczyzna

Sposób przygotowania:

Udka gęsie gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy zmielone mięso i świeży tymianek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia.

Shutterstock_1161568624-2.jpg

Z mąki, oleju, wody i jajka zagniatamy ciasto. Robimy pierogi.

Kurki podsmażamy na maśle z cebulką, dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy, śmietanę sól i pieprz do smaku. Redukujemy do odpowiedniej gęstości. Ugotowane pierogi polewamy powstałym sosem.

Pierogi można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Shutterstock_2215471203-2.jpg

Materiał promocyjny we współpracy z Slow Food Polska i gesina.pl
 

Tagi:

mięsopierogiGrzyby

Podobne artykuły

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >

Produkty

Co się wyprawia w Biedronce tuż przed zamknięciem? Klienci nie wiedzieli, nagranie ujawnia prawdę
Czytaj więcej >

Produkty

Ruszyło z samego rana w Biedronce. Tylko teraz hitowy robot kuchenny w rewelacyjnej cenie
Czytaj więcej >

Produkty

Zaczął rozglądać się po półkach z produktami w Biedronce i nagrywać. Mocno skomentował to, co ujrzał
Czytaj więcej >

Produkty

Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >