Smakosze.pl Przepisy Zaskakujące w każdym kęsie gołąbki z dodatkiem sera feta. Lepsze niż tradycyjne
canva/Maryna Voronova, Getty Images

Zaskakujące w każdym kęsie gołąbki z dodatkiem sera feta. Lepsze niż tradycyjne

24 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki są tak często przez nas gotowane w taki sam sposób, że łatwo można poczuć znużenie. Aby urozmaicić sobie to danie, polecamy wykonać je wedle poniższej receptury. Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są idealne w każdym kęsie, a mnogość przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu.

Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są niecodzienną propozycją, która przypadnie do gustu poszukiwaczom nowych smaków. Mało kto miał bowiem szansę spróbować tak ciekawie smakującej wersji.

Przepis na gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną

Składniki:

  • 1 kapusta włoska

  • 100 g ryżu

  • 100 g kaszy gryczanej

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 250 g pieczarek

  • 150 g fety

  • 400 g kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • po jednej łyżeczce tymianku, oregano i pieprzu kolorowego

  • sól

  • olej

  • 500 ml bulionu

Zacznij od oporządzenia kapusty. Oberwij z niej wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły i odkładaj je na talerz do ostudzenia.

Ryż i obie kasze włóż do osolonego wrzątku i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki opłucz i również posiekaj. Podsmaż je na oleju, aż większość wody wyparuje z patelni.

Kurczaka zmiel w maszynce do mięsa, dopraw tymiankiem, oregano, pieprzem oraz solą, a następnie podsmaż na oleju. Po usmażeniu przełóż je do ostudzenia. Ser feta pokrój w kostkę. Do mięsa dodaj ryż, kasze, cebulę z pieczarkami, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj masę, aż stanie się jednolita.

Na każdy liść połóż porcje farszu i zawiń je na kształt gołąbków . Przełóż je do naczynia żaroodpornego wyłożonego wierzchnimi liśćmi, podlej rosołem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotuj

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy