Smakosze.pl

canva/fiphoto, Getty Images Pro

Zaskakujący paragon hitem sieci

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Czteroosobowa grupa znajomych postanowiła wybrać się do jednej z najbardziej znanych restauracji na świecie. W lokalu zapłacili aż 37 tysięcy funtów, co w przeliczeniu daje ok. 200 tysięcy złotych. Znaczna część pieniędzy przeznaczona została na szalenie drogie wino.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu wybrać się do restauracji - nic nie jest w stanie zastąpić dobrego obiadu w ekskluzywnym miejscu z grupą najbliższych osób.

Nusret Gökçe, znany w Internecie jak Salt Bae, jest tureckim rzeźnikiem i właścicielem luksusowych restauracji, takich jak Nusr-Et. Niedawno nowy lokal otworzony został w Londynie, skąd pochodzi poniższy paragon.

Obiad za cenę kawalerki

Grupa czterech przyjaciół wybrała się do nowo otwartej restauracji prowadzonej przez światowej sławy restauratora Salt Bae. Na Instagramie śledzi go obecnie aż 40 milionów fanów, co pokazuje skalę jego działalności.

Goście podczas całej kolacji wydali niebotyczną sumę 37 tysięcy funtów, co po przeliczeniu na złotówki dałoby około 200 tysięcy zł. Taka kwota pozwoliłaby na kupienie niewielkiej kawalerki w niejednym mieście.

Ekstrawaganckie wino

W trakcie jedzenia grupa była bardzo spragniona zarówno nowych doznań, jak i napitków. Dlatego zdecydowali się na kupienie horrendalnie drogiego wina - jedna butelka wina Petrus z 2003 roku kosztowała prawie 54 tys. zł.

Co ciekawe nie poprzestano tylko na jednej butelce, gdyż łącznie zamówionych zostało ich dwie. Poza nimi goście kupili Petrus z 1996 roku, a także dwie butelki Dom Perignion Rose z 2006 roku.

Mięso w złocie

Popisowym daniem Salt Bae jest oczywiście stek z najlepszej wołowiny podany z płatkami 24-karatowego jadalnego złota. Jedna porcja kosztuje ok. 4,6 tys. złotych.

Dodatkowo na deser poproszono o baklawę w złocie za 50 funtów. Poniżej można dokładnie zapoznać się z paragonem z tego wieczoru.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak optymalnie korzystać z folii aluminiowej. Ten tekst  zdradza najnowsze promocje w Lidlu.

Paragon

Źródło zdjęcia: Reddit

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lidl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rybę w gdańskim ZOO. Zamarł, gdy ją przekroił. „Dlaczego tym karmią ludzi?!”
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >