Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 13.11.2023 19:10

Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory

None
Łukasz Modelski

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw. 

Zatrzymać lato

Kiszenie pomidorów to echo dawnej kuchni. Dziś w Polsce nie jest to rzecz tak oczywista, jak za naszą wschodnią granicą, albo jak kilkaset lat temu. Na szczęście, Ukraińcy, którzy w związku z wojną przyjechali do Polski, przypomnieli nam o istnieniu tych pyszności. 

Jest jeszcze czas, by przed przymrozkami kupić tegoroczne pomidory. To wprawdzie ostatni moment, ale zawartość kilku słoików na pewno się znajdzie. Kiszone pomidory są o niebo lepsze niż te, które kupujemy w sklepach w środku zimy. 

 

DSCF8051.jpg
Łukasz Modelski
Przepis na tę surówkę mam od znajomej kucharki. Smakuje lepiej, niż w restauracji, sekret tkwi w sosie Jedzenie promowane przez Sanah notorycznie trafia na śmietnik. Przedstawiciele Żabki zabrali w tej sprawie głos

Kuchenne eksperymenty

Pomidory są miękkie i łatwo przechodzą smakiem solanki. Podstawowa wersja zalewy to jedynie woda i sól. Można dodawać przyprawy jak w przypadku ogórków kiszonych, można także dodać odrobinę cukru lub zioła (tymianek, rozmaryn). Najlepiej podczas jednego kiszenia zrobić kilka wersji i sprawdzić, która najbardziej nam odpowiada.
 

DSCF8974.jpg
Łukasz Modelski

 

Kisić można wszystko

Powszechnie wiadomo, że kisić można wszystko. Odkąd w Polsce mieszka więcej Ukraińców, w sklepach pojawiają się różne, zapomniane w Polsce kiszonki. Warto sobie o nich przypomnieć. 
 

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva

Jak kisić pomidory

Składniki:

  • Niewielkie, twarde pomidory (np. lima) bez zadrapań i przebarwień, mogą być nawet lekko niedojrzałe
  • Sól
  • Koper – kwiaty i liście 
  • Czosnek 
  • Korzeń chrzanu 
  • Woda

Sposób przygotowania:

Wyparzamy i starannie suszymy słoiki i zakrętki (także gumki, jeśli to słoiki Wecka)

Pomidory starannie myjemy i suszymy

Gotujemy potrzebną ilość wody z solą w proporcji 1 płaska łyżka soli na litr wody

Wodę studzimy

Ostrożnie umieszczamy pomidory w słoikach, nie zgniatamy

Mieszamy je z koprem, obranym czosnkiem i pokrojonym w słupki korzeniem chrzanu

Zalewmy słoik aż po brzeg osoloną wodą, dbając o to, by brzeg słoika był suchy

Mocno zakręcamy i odstawiamy

Kiedy woda lekko zmętnieje, pomidory zaczynają być dobre do jedzenia

 

DSCF8972.jpg
Łukasz Modelski