Smakosze.pl Przepisy Zawiń jajka w folię i włóż do zamrażarki. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
fot. youtube.com/webspoonpl

Zawiń jajka w folię i włóż do zamrażarki. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

18 maja 2024

Czy z jajek z zamrażarki może wyjść coś pysznego? Oczywiście, o ile wybierzemy te właściwe. Sprawdź ten przepis, a będziesz mieć pyszną przekąskę na całe lato. Już za chwilę dowiesz się, o co dokładnie chodzi.

Łatwe domowe lody

Domowe lody są do przyrządzenia łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Na pozór prawda ta dotyczy jednak najprostszych form tego deseru , nakładanych do kupnego wafelka albo podawanych jak mleczna kanapka . Ja jednak proponuję użyć do tego celu jajek…z czekolady. To pomysł genialny w swojej prostocie.

Okazuje się jednak, że jest też prosty sposób na lody na patyku. Nie trzeba formować ich przed polaniem czekoladą, jak robi się to w fabryce. Zamiast tego można użyć skorupek czekoladowych jaj . Doświadczeni cukiernicy przygotowują je w foremkach , ale idąc na skróty można użyć czekolady z jajek z niespodzianką właśnie.

jogurt w jajkach
fot. youtube.com/webspoonpl
Do sprzedaży trafił rzekomo polski bób. Ekspert komentuje: „Być może to sprzedawcy zostali wprowadzeni w błąd”

Domowe lody na patyku

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Webspoon PL. Autorzy do przygotowywania właściwych lodów używają mlecznego deseru wymieszanego z chrupkami. Można jednak użyć zwykłego jogurtu, a nawet ubitej kremówki z mascarpone .

Składniki

  • 3 jajka z niespodzianką
  • 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub owocowego

Lody na patyku we własnej zamrażarce

Jajka z niespodzianką rozpakowujemy i delikatnie przedzielamy nożem na równe połówki. Do każdej połówki nakładamy gęstego jogurtu albo innej masy, jak np. bita śmietana.

W środku jajka kładziemy patyczek i przykrywamy drugą połówką jajka, by utworzyć tradycyjne lody na patyku. Każdy z nich owijamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 5 godzinach .

Wypróbuj też przepisy na domowe lody jak PRL-owskie Calypso i ciasto naleśnikowe z bananem .

gotowe lody domowe
fot. youtube.com/webspoonpl
Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku
Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy