Zawiń jajka w folię i włóż do zamrażarki. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Czy z jajek z zamrażarki może wyjść coś pysznego? Oczywiście, o ile wybierzemy te właściwe. Sprawdź ten przepis, a będziesz mieć pyszną przekąskę na całe lato. Już za chwilę dowiesz się, o co dokładnie chodzi.
Łatwe domowe lody
Domowe lody są do przyrządzenia łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Na pozór prawda ta dotyczy jednak najprostszych form tego deseru , nakładanych do kupnego wafelka albo podawanych jak mleczna kanapka . Ja jednak proponuję użyć do tego celu jajek…z czekolady. To pomysł genialny w swojej prostocie.
Okazuje się jednak, że jest też prosty sposób na lody na patyku. Nie trzeba formować ich przed polaniem czekoladą, jak robi się to w fabryce. Zamiast tego można użyć skorupek czekoladowych jaj . Doświadczeni cukiernicy przygotowują je w foremkach , ale idąc na skróty można użyć czekolady z jajek z niespodzianką właśnie.
Domowe lody na patyku
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Webspoon PL. Autorzy do przygotowywania właściwych lodów używają mlecznego deseru wymieszanego z chrupkami. Można jednak użyć zwykłego jogurtu, a nawet ubitej kremówki z mascarpone .
Składniki
- 3 jajka z niespodzianką
- 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub owocowego
Lody na patyku we własnej zamrażarce
Jajka z niespodzianką rozpakowujemy i delikatnie przedzielamy nożem na równe połówki. Do każdej połówki nakładamy gęstego jogurtu albo innej masy, jak np. bita śmietana.
W środku jajka kładziemy patyczek i przykrywamy drugą połówką jajka, by utworzyć tradycyjne lody na patyku. Każdy z nich owijamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 5 godzinach .
Wypróbuj też przepisy na domowe lody jak PRL-owskie Calypso i ciasto naleśnikowe z bananem .