Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dodaję do pieczywa zamiast zwykłego masła. Kilogramy same lecą w dół
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.03.2025 19:03

Dodaję do pieczywa zamiast zwykłego masła. Kilogramy same lecą w dół

smarowanie masłem
Fot. Canva

Każdy z nas marzy o posiłkach, które będą smaczne, zdrowe i nie będą tuczyć. Poranne zjedzenie pełnowartościowego posiłku jest bardzo ważne. Dlatego mamy do zaproponowania przepyszne smarowidło do chleba, które uwielbia każdy. Nie wszyscy mają jednak pojęcie o jego właściwościach. 

Co zjeść na śniadanie?

Jak wszyscy wiemy, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To od tego czy zjemy coś rano, zależy poziom naszej siły i energii w kolejnych godzinach. Dlatego nie warto pomijać tej czynności i dzień w dzień z samego rana coś jeść. 

Ważne, żeby posiłki były przede wszystkim smaczne, ale również zdrowe i syte. Klasykiem jest oczywiście jajecznica, którą można szybko przygotować, a właściwości w niej zawarte pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Innym pomysłem są kanapki z różnymi dodatkami np. mięsnymi czy też warzywnymi. 

Pyszne i pożywne śniadanie
Fot. Canva

Zdrowe smarowidła do chleba to świetna alternatywa dla masła. Dlatego przedstawiamy Wam o wiele smaczniejszy zamiennik

Zamiast zużywać do ciasta, zrób odżywczą maseczkę. Skóra stanie się gładka jak marzenie

Masło orzechowe na kanapki

Masło orzechowe to niesamowicie popularny produkt, który jest nie tylko smaczny, ale okazuje się, że również zdrowy. Nieważne czy służy nam jako smarowidło na kanapki, czy do owsianki, czy też do różnego rodzaju koktajli. Spożywanie tego produktu może nam przynieść oprócz fantastycznych doznań smakowych, także korzyści zdrowotne

Co więcej, badania podkreślają, że wprowadzenie masła orzechowego do naszej diety może wspierać utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru w naszej krwi, a do tego wspomóc nas w kontrolowaniu masy ciała. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jakie masło orzechowe wybrać?

Mimo że masło orzechowe ma sporo kalorii, to może być naturalnym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania. Dlaczego? Dzięki zawartości białka i błonnika daje uczucie sytości na dłużej, co ułatwia kontrolowanie apetytu i zapobiega podjadaniu. Poza tym takie smarowidło jest źródłem zdrowych tłuszczów, które mogą przyspieszać metabolizm, a także przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej

Jakie masło orzechowe najlepiej wybrać? Najlepiej takie, które ma prosty skład, czyli 100% orzechów, a także brak takich dodatków jak cukier, konserwanty i olej palmowy. Ponadto należy spożywać je z umiarem, dobrze będzie ograniczyć się do dwóch łyżeczek dziennie. Oprócz tego należy stosować ją w różnego rodzaju posiłkach. 

Pyszne i słodkie masło orzechowe
Fot. Shutterstock

Masło orzechowe zawiera w sobie między innymi białko oraz witaminę z grupy B. Pozwala również na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, a także w odchudzaniu. Dlatego też warto wprowadzić je do swojej diety

Masło orzechowe idealne na kanapki
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszne gołąbki bez mięsa. Zobacz, jakie ciasto warto przygotować na Dzień Kobiet