Zetrzyj masło na tarce. Efekt cię zaskoczy, już zawsze będziesz tak robić
Uwielbiasz domowe pieczywo? Koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki maślane. Smakują o wiele lepiej niż ze sklepu, a w dodatku odmienią zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wypróbuj przepis, a efekt zaskoczy cię tak bardzo, że będziesz piekła je kilka razy w tygodniu.
Przepis na zaskakujące bułki
Każdy z nas uwielbia zapach i smak świeżego pieczywa na śniadanie . Najlepsze jest to świeże i delikatne w środku. Niestety, nawet kupując to w dobrej piekarniki, na drugi dzień okazuje się mało świeże i po prostu niesmaczne. Jak temu zarazić?
Upiec je samemu. Nie ma przecież nic lepszego niż domowe pieczywo. Szczególnie że z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu upieczesz maślane bułeczki łatwo i szybko. Zachwyci ich pulchna i sprężysta budowa oraz smak, który uzależnia.
Nie zapomnij o maśle
Najważniejszym składnikiem, który nadaje bułkom smaku, jest masło. Właśnie ono nadaje im odpowiedniego smaku. Oprócz niego potrzebujesz także innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a o wszystkich dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Przygotuj niezbędne produkty i zaczynamy pieczenie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri , który znajdziesz w serwisie YouTube.
Składniki:
- 100 g masła
- 200 ml ciepłej wody
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml olejku herbacianego (opcjonalnie)
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 szklanek mąki
- 1 żółtko
Przepis na domowe bułki
Do miski wlej wodę oraz mleko. Wsyp drożdże, cukier i wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Dodaj (opcjonalnie) olejek herbaciany, sól oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Miksę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Masło zetrzyj na dużych oczkach tarki i jego wiórki rozsyp po powierzchni ciasta. Następnie zawiń placek w rulon i podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj, uformuj okrągły placek i za pomocą noża podziel na 8 trójkątów. Możesz ułożyć na nich także kawałki sera.
Każdy z nich zawiń od strony krótszego boku do wierzchołka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym z odrobiną mleka jajkiem. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu wyrośnięcia i zarumienienia na brązowo. Po przestudzeniu podawaj na śniadanie. Sprawdź, jaka restauracja dostała kolejną gwiazdkę oraz zobacz, jaki produkt wywołał wzburzenie u Bosackiej .