Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Taką bułkę tartą lepiej omijać z daleka
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.
Takiej bułki tartej nie kupuj
Bułkę tartą niemal każdy ma w swojej kuchni. Podajemy z nią kalafior i fasolkę szparagową. Jest też smacznym uzupełnieniem pierogów leniwych i dodatkiem do kotletów mielonych oraz innych panierowanych mięs. Obtaczamy w niej warzywa i używamy bułki tartej do zagęszczania rozmaitych potraw.
Jednak czasem warto przyjrzeć się etykiecie, jaka widnieje na tym produkcie. Zrobiła to Katarzyna Bosacka za sprawą swojej obserwatorki na Instagramie. Kobieta wysłała zdjęcie etykiety z długą listą składników . Niektóre z nich wywołują ciarki. Co można znaleźć w składzie bułki tartej?
Nigdy nie wyrzucam ogonków po czereśniach. Zrobiony z nich napar ma niezwykłe właściwościBułka tarta pełna cukru i tłuszczu palmowego
Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie opublikowała wpis o składzie bułki tartej. Znana dziennikarka napisała:
Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko… startej bułki? Teoretycznie tak, ale praktycznie – nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników
Katarzyna Bosacka dalej wyjaśniała:
Zerknijcie na to zdjęcie, które otrzymałam od mojej obserwatorki. W składzie m.in.: cukier (na drugim miejscu w składzie), margaryna ( z tłuszczem palmowym), emulgatory, polepszacze, aromaty, środek do przetwarzania mąki
Zrób samodzielnie bułkę tartą
Popularna dziennikarka, która zajmuje się tematyką żywienia i bacznie przygląda się wielu produktom spożywczym, przypomniała, jaki powinien być właściwy skład bułki tartej. Katarzyna Bosacka napisała na Instagramie:
Bułka tarta przygotowana tradycyjnie – z suchej bułki, powinna zawierać takie same składniki, z których ta buła była upieczona, czyli: mąka, woda, sól, drożdże
Dziennikarka podkreślała, że kupna bułka tarta zawiera wiele polepszaczy, które nie powinny znaleźć się w jej składzie. Bosacka namawiała:
Dlatego, jeśli mamy czas, to mielmy bułkę tartą w domu (tą o dobrym składzie) I czytajmy etykiety! ZAWSZE!
Warto samodzielnie przygotować ten przydatny w kuchni produkt. Dzięki temu będziemy jeść zdrowiej i smaczniej. Pisaliśmy o pysznym sposobie Tomasza Strzelczyka na jajecznicę. Radziliśmy też, jak zrobić leciutki sernik z truskawkami.
Źródło: IG/katarzynabosacka