Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.
Zupełnie nowe wcielenie kotletów schabowych
Kotlety schabowe najczęściej podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków. A gdyby tak odwrócić przepis do góry nogami i dodać do niego kartofle w zupełnie inny sposób? Z warzyw możesz przygotować panierkę, w której usmażysz kotlety. Chrupiąca złocista otoczka mięsa przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Przyrządzenie niezwykłych kotletów schabowych jest bardzo proste. Wystarczy doprawić je, opanierować i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Do usmażonych kotletów podajemy ulubioną surówkę i sycący posiłek gotowy. Warto tez wspomnieć o ty, jak pięknie prezentuje się na talerzu.
Przepis na chrupiące kotlety schabowe w panierce z ziemniaków
Składniki:
- 4 plastry schabu środkowego
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Jak usmażyć chrupiące kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce?
Mięso na kotlety oczyść z białych błonek . Następnie cienko rozbij je za pomocą tłuczka. Na koniec obu stron przypraw kotlety solą oraz pieprzem . Odstaw je na chwilę na bok.
Przygotuj ciasto do panierowania kotletów schabowych . W tym celu do miski wbij jajka i dosyp do nich mąkę pszenną . Do naczynia dolej także 4 łyżki zimnej wody . Wszystko razem wymieszaj do uzyskana gładkiej masy .
Ziemniaki do kotletów schabowych obierz i opłucz . Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu i wymieszaj .
Mięso na kotlety schabowe obtocz w przygotowanym cieście jajecznym . Następnie z obu stron otocz je startymi ziemniakami . Delikatnie dociśnij składniki do siebie, aby panierka nie odpadała od schabu .
Na patelni dobrze rozgrzej smalec . Na gorący tłuszcz kładź opanierowane kotlety schabowe . Smaż na złocisty kolor po ok. 4-5 minut z każdej strony . Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Kultowe kotlety wspaniale smakują usmażone na modnym składniku . Schab możesz także upiec w prostej, ale pysznej marynacie .