Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Canva / minemero ; Canva / antos777

Zetrzyj na tarce i użyj jako panierki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne

17 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pora odmienić klasyczne schabowe. To flagowe danie kuchni polskiej można przygotować w zupełnie nowy, apetyczny sposób. Zetrzyj na tarce ziemniaki i obtocz z nich mięso. Tak podane kotlety zawojują wszystkich domowników.

Zupełnie nowe wcielenie kotletów schabowych

Kotlety schabowe najczęściej podajemy w towarzystwie gotowanych ziemniaków. A gdyby tak odwrócić przepis do góry nogami i dodać do niego kartofle w zupełnie inny sposób? Z warzyw możesz przygotować panierkę, w której usmażysz kotlety. Chrupiąca złocista otoczka mięsa przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Przyrządzenie niezwykłych kotletów schabowych jest bardzo proste. Wystarczy doprawić je, opanierować i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Do usmażonych kotletów podajemy ulubioną surówkę i sycący posiłek gotowy. Warto tez wspomnieć o ty, jak pięknie prezentuje się na talerzu.

Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposób

Przepis na chrupiące kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Jak usmażyć chrupiące kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce?

Mięso na kotlety oczyść z białych błonek . Następnie cienko rozbij je za pomocą tłuczka. Na koniec obu stron przypraw kotlety solą oraz pieprzem . Odstaw je na chwilę na bok.

Przygotuj ciasto do panierowania kotletów schabowych . W tym celu do miski wbij jajka i dosyp do nich mąkę pszenną . Do naczynia dolej także 4 łyżki zimnej wody . Wszystko razem wymieszaj do uzyskana gładkiej masy .

Ziemniaki do kotletów schabowych obierz i opłucz . Następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu i wymieszaj .

Mięso na kotlety schabowe obtocz w przygotowanym cieście jajecznym . Następnie z obu stron otocz je startymi ziemniakami . Delikatnie dociśnij składniki do siebie, aby panierka nie odpadała od schabu .

Na patelni dobrze rozgrzej smalec . Na gorący tłuszcz kładź opanierowane kotlety schabowe . Smaż na złocisty kolor po ok. 4-5 minut z każdej strony . Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Kultowe kotlety wspaniale smakują usmażone na modnym składniku . Schab możesz także upiec w prostej, ale pysznej marynacie .

tarte grubo ziemniaki.png
Canva / ArtStudio Images
Nie do wiary ile kosztuje sałatka jarzynowa od Gessler. Ceny zwalają z nóg
Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy