Zwykła biała kiełbasa to przeżytek. Strzelczyk pokazał najłatwiejszy sposób
Marzy Ci się własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa? Możesz taką bez trudu przygotować w domu. Tomasz Strzelczyk pokazał jak ominąć trudne i wymagające nadziewanie mięsa w wieprzowe jelita. Zamiast tego swoją kiełbasę zapieka w formie apetycznego bloku.
Dzięki Strzelczykowi białą kiełbasę może zrobić każdy
Tradycyjnej białej kiełbasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie każdy ma jednak odpowiedni sprzęt i umiejętności, aby zrobić ją w swojej kuchni. Na szczęście z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Do jego pieczonej białej kiełbasy potrzebujesz jedynie foremki i piekarnika.
Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patentPrzepis na białą kiełbasę Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1,5 kg łopatki
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 35 g soli kuchennej
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka pierzu czarnego
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki zimnej wody
Pyszna pieczona biała kiełbasa Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Mięso na białą kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zmiel je na grubych oczkach maszynki i przełóż do miski. Jeśli nie masz odpowiedniego urządzenia w domu, możesz poprosić o przygotowanie mięsa w dobrym sklepie mięsnym.
Przygotuj przyprawę do białej kiełbasy Tomasza Strzelczyka. W moździerzu rozgnieć obrane ząbki czosnku. Dodaj do niech nieco soli i rozetrzyj składniki na pastę.
Pastę z czosnku i soli dołóż do miski ze zmielonym na białą kiełbasę mięsem. Dosyp pozostałą część soli, pieprz ziołowy, cukier i majeranek. Dopraw całość świeżo roztartym czarnym pieprzem. Na koniec dolej odrobinę zimnej wody i starannie wyrób składniki na gładką masę.
Foremkę keksówkę wyłóż rękawem do pieczenia. Następnie przełóż do niej cały przygotowany farsz białej kiełbasy. Energicznie wrzucaj go do blaszki, aby pozbyć się z masy nadmiaru powietrza. Na koniec wyrównaj powierzchnię, uderz foremką kilkukrotnie o blat i przykryj całość folią aluminiową.
Keksówkę włóż do drugiego, nieco większego żaroodpornego naczynia. Zalej je wrzątkiem tak, aby płyn sięgał mniej więcej połowy formy z białą kiełbasą. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 2 godziny. Jeśli masz kuchenny termometr monitoruj nim temperaturę pieczonego mięsa by wynosiła 75-80 stopni.
Upieczoną białą kiełbasę wyjmij z piekarnika. Następnie wydobądź ją z foremki. Pokrój na grube plastry i podawaj na ciepło lub na zimno. Tak przyrządzona kiełbasa idealnie komponuje się z chrzanem lub jako dodatek na kanapki. W oryginalnym przygotowaniu białej kiełbasy nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa. Jeśli decydujesz się na zakup w sklepie dowiedz się jak rozpoznać białą kiełbasę wysokiej jakości.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA