Zetrzyj, przypraw i wymieszaj. To najlepszy sposób na surówkę. Smakuje lepiej, niż w restauracji.
Surówka z białej rzodkwi podbije serca domowników. Proste wykonanie, niesamowity smak i niedrogie składniki sprawią, że wasz obiadowy dodatek zachwyci bardziej niż propozycja niejednej restauracji. Warto spróbować.
Przepis na znakomitą surówkę z białej rzodkwi
Biała rzodkiew w przeciwieństwie do rzepy w tym kolorze jest podłużna i dość gruba — znacznie grubsza niż marchew czy pietruszka. Podobnie jak wspomniane warzywa stanowi świetny materiał na obiadową surówkę. Wystarczy tylko kilka dodatków, by podkreślić jej oryginalny smak.
Składniki:
- około 500 g białej rzodkwi
- 10-15 ml soku z cytryny
- 25 g majonezu, np. wegańskiego
- 40 g śmietany 18%, jogurtu naturalnego lub gęstego produktu sojowego bez cukru
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi? Pasuje do każdego obiadu
Zaczynamy od umycia białej rzodkwi, obrania i starcia jej na tarce o większych oczkach. Wiórki z warzywa odciskamy z soku. Powinniśmy go zebrać około 1/3 szklanki. Możemy go zachować do zrobienia koktajlu owocowo-warzywnego.
Śmietanę, jogurt naturalny bądź wybrany wyrób sojowy łączymy z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy do białej rzodkwi. Surówkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
Wskazówka: jeśli chcecie, by surówka była lżejsza, pomińcie majonez i postawcie na jogurt naturalny — będzie potrzebna nieco większa ilość nabiału. Pamiętajcie, że wybierając produkt sojowy, przygotujecie w pełni roślinną odsłonę kompozycji.
Do czego pasuje surówka z białej rzodkwi?
Obiad z udziałem kaszy gryczanej czy schabu nie może obyć się bez tego dodatku. Delikatnie pikantny smak warzywa doskonale wpasuje się w te kompozycje. Możecie też podać ja do pulpetów ze strączków czy kotletów sojowych w panierce.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wyśmienite surówki. Sprawdźcie koniecznie nietuzinkową propozycję z chrupiącym selerem naciowym. Być może zainteresuje was też pyszne połączenie marchewki, cebulki i koperku z odrobiną oliwy z oliwek.