Smakosze.pl Przepisy Zielony farsz do jaj bije na głowę inne. Zrobisz go z uwielbianego produktu
Canva / istetiana

Zielony farsz do jaj bije na głowę inne. Zrobisz go z uwielbianego produktu

5 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jak sprawić, by zachwyciły naszych gości. Przy pomocy tak popularnej i dobrze znanej potrawy trudno zrobić naprawdę piorunujące wrażenie. Aby tego dokonać proponujemy pyszne i niezwykle estetyczne jajka z farszem z zielonego groszku.

Jajka faszerowane inne niż wszystkie

Jajka faszerowane podczas świąt serwowane są we wszystkich smakach i kolorach. Czas, aby poznać je w wydaniu soczystej zieleni. Pasta z groszku i majonezu zapewni obłędne doznania estetyczne, ale także smakowe. Przekonacie się, że ta wersja jajek zniknie ze stołu najprędzej.

Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent

Przepis na jajka faszerowane z groszkiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić wyjątkowe zielone jajka na Wielkanoc?

Jajka ugotuj na twardo . Ostudź i obierz je ze skorupek. Następnie każde z nich ostrożnie przekrój na pół . Żółtka wyjmij i przełóż do miseczki, a białka ułóż na półmisku .

Mrożony groszek do jajek faszerowanych gotuj w osolonej wodzie przez 6-9 minut . Odcedź go i przestudź na sicie. Następnie dołóż go do naczynia z żółtkami .

Składniki farszu do jajek wymieszaj z majonezem . Całość zblenduj na gładką masę. Na koniec przypraw ją do smaku solą i pieprzem .

Pastą wypełniaj połówki białek . Jajka podawaj wyłożone na odświętnym półmisku. Talerz możesz przyozdobić dodatkowo liśćmi sałaty, natką pietruszki czy koperkiem . Uważaj, aby na jajkach nie utworzyła się sina obwódka . Klasyczną przekąskę można przygotować z innym sosem, niż majonez .

zielony groszek.png
Canva / Marcos Lopez-Marrero
Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Stanowisko Kościoła jest jednoznaczne
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy