Przepis na pieczone ziemniaki smakujące jak z ogniska
Ziemniaki stanowią bardzo ważną część naszej diety, w końcu podajemy je praktycznie do każdego obiadu. Tradycyjne tłuczone kartofle, czy pyrki z koperkiem nie mają jednak szans w starcu z ziemniakami z ogniska - dymny aromat jest zbyt doskonały.
Mimo wszystko okazuje się, że w domowym zaciszu można przygotować te bulwy w taki sposób, aby praktycznie idealnie imitowały wersję z ogniska. Wystarczy dodać do nich dwa składniki i upiec je w piekarniku, a smak lata można mieć przez cały rok niezależnie od pogody.
Ziemniaki, za którymi przepada każde dziecko
Ogniska w czasach naszej młodości były nieodzowną częścią lata - wyjazdy na obozy musiały zawierać długie spędzanie wieczorów przy buchającym w powietrze ogniu i sypiących się iskrach. Wraz z ogniskami, bardzo dużą część zabawy oferowało smażenie kiełbasek i pieczenie ziemniaków w żarze.
Jeśli tęsknisz do tamtego okresu i chcesz jeszcze raz posmakować pysznych ziemniaków, lecz nie masz możliwości rozpalenia ogniska, spróbuj poniższej metody. Dzięki niej będziesz mógł rozsmakować się w dymnych kartoflach, które idealnie wpasują się do każdego obiadu.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy zupełnie nowy sposób lepienia pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy kilka najlepszych ofert spożywczych w Biedronce, które dostępne będą już jutro.
Przepis na ziemniaki jak z ogniska
Składniki:
-
kilka ziemniaków podobnej wielkości
-
5 łyżek mąki
-
3 łyżki soli
Najpierw dobrze rozgrzej piekarnik. Idealną temperaturą pieczenia jest 220 stopni Celsjusza - takie ciepło sprawi, że zewnętrzna część ziemniaków przypiecze się i nada im aromat wędzenia. Następnie bardzo dokładnie umyj ziemniaki, które powinny mieć podobną wielkość.
Mniej więcej taki sam rozmiar bulw sprawi, że upieką się w równym tempie. Teraz należy przygotować posypkę. W misce dobrze wymieszaj mąkę z solą. W każdym ziemniaku zrób sporo dziurek przy pomocy widelca - dzięki temu unikniesz wybuchu, z powodu nagromadzonej wewnątrz kartofli pary.
Ułóż kartofle na blaszce do pieczenia, wsuń ją do piekarnika i piecz całość od 40 do 60 minut, zależnie od wielkości bulw. Po tym czasie będą gotowe, lecz należy być bardzo ostrożnym podczas jedzenia, ponieważ są wyjątkowo gorące. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchennykredens.pl