Smakosze.pl Produkty Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?
canva/KEVMA21

Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?

13 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, bo takie ich przygotowanie jest najłatwiejsze. Czy jednak wiecie, jak powinno się je gotować? Czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody, czy na wrzątek? Zwróć też uwagę na odmianę ziemniaków, bo nie każde nadają się do gotowania.

Ziemniaki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Zwykle je gotujemy, ale można je też smażyć albo piec. Gotowanie ziemniaków jest najłatwiejszym rozwiązaniem, bo ziemniaki wystarczy tylko obrać i ugotować. Takie ziemniaki są lekkostrawne i dość neutralne w smaku. Doskonale pasują do wielu dań.

Jeśli chcesz podać gotowane ziemniaki do obiadu, zwróć też uwagę na ich odmianę. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu A, po ugotowaniu będą zwięzłe i dość twarde. Te lepiej wykorzystaj do sałatki. Ziemniaki typu C, zawierają najwięcej skrobi i w czasie gotowania najprawdopodobniej się rozpadną. Na talerzu nie będą się więc prezentować zbyt elegancko, za to do klusek będą jak znalazł. Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu będą ziemniaki typu B. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się.

Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?

Większość osób obrane ziemniaki zalewa zimną wodą, podgrzewa do zagotowania i potem gotuje do miękkości. Jak się okazuje, nie jest to jednak najlepszy sposób na ich przygotowanie. Ziemniaki gotowane począwszy od zimnej wody, tracą bowiem wiele cennych składników.

Dlatego zdrowszym sposobem gotowania, jest włożenie ziemniaków na wrzątek. Wysoka temperatura wody powoduje szybkie ścięcie powierzchni ziemniaka, co utrudnia wymywanie z niego witamin i soli mineralnych. Tak przygotowane ziemniaki są zdrowsze i smaczniejsze.

Jak gotować ziemniaki?

Ziemniaki obierz krótko przed gotowaniem. Zagotuj taką ilość wody, by po włożeniu do niej ziemniaków były nią całkowicie przykryte. Po zagotowaniu wodę lekko posól, wtedy ugotowane ziemniaki będą równomiernie słone.

Ziemniaki gotuj na średnim ogniu 20-25 minut. Zbyt duży ogień może spowodować ich rozpadanie się. Garnek przykryj, ale pokrywkę lekko uchyl, by woda nie kipiała.

Jeśli szukasz pomysłów na dania z gotowanych ziemniaków, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , a także na krokiety ziemniaczane .

ugotowane ziemniaki
ugotowane ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/saruservice

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy