Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.12.2021 01:00

Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane

krokiety
canva/fpwing

Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z nich zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj z nich krokiety ziemniaczane. Są doskonałe do obiadu i o wiele smaczniejsze niż placki czy frytki. Możesz je też serwować jako oddzielne danie. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.

Popularnym sposobem wykorzystania ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jest ich odsmażenie. Można też z nich zrobić kopytka czy puszyste placki. My jednak proponujemy niepowtarzalne krokiety.

Są na tyle smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać je z surówką, np. z białej lub kiszonej kapusty i z sosem. Dobrze też pasują do dań mięsnych i z drobiu.

Lepsze niż placki i frytki — krokiety ziemniaczane doskonałe do obiadu

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 5 dag startego żółtego sera

  • natka pietruszki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj, odcedź, osusz. Wytłucz lub przepuść przez praskę. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wytłucz je kuchennym tłuczkiem.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, starty ser i 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (zielenina nie jest konieczna). Wymieszaj masę, dopraw ją gałką, solą i pieprzem.

Zwilżonymi dłońmi formuj z masy podłużne krokiety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż, aż ze wszystkich stron będą rumiane.

Wskazówki:

  • Jeśli nie wytłukłaś ziemniaków od razu po ugotowaniu, teraz najpierw je podgrzej, np. w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu łatwiej dadzą się rozdrobnić.

  • Krokiety możesz też usmażyć na głębokim oleju. Wtedy usmażą się jednocześnie ze wszystkich stron. Po wyjęciu z oleju osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli chcesz poznać przepis na kopytka, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na placki z gotowanych ziemniaków.

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram