Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane
Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z nich zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj z nich krokiety ziemniaczane. Są doskonałe do obiadu i o wiele smaczniejsze niż placki czy frytki. Możesz je też serwować jako oddzielne danie. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Popularnym sposobem wykorzystania ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jest ich odsmażenie. Można też z nich zrobić kopytka czy puszyste placki. My jednak proponujemy niepowtarzalne krokiety.
Są na tyle smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać je z surówką, np. z białej lub kiszonej kapusty i z sosem. Dobrze też pasują do dań mięsnych i z drobiu.
Lepsze niż placki i frytki — krokiety ziemniaczane doskonałe do obiadu
Składniki:
50 dag ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
5 dag startego żółtego sera
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj, odcedź, osusz. Wytłucz lub przepuść przez praskę. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, wytłucz je kuchennym tłuczkiem.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko, starty ser i 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (zielenina nie jest konieczna). Wymieszaj masę, dopraw ją gałką, solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formuj z masy podłużne krokiety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż, aż ze wszystkich stron będą rumiane.
Wskazówki:
Jeśli nie wytłukłaś ziemniaków od razu po ugotowaniu, teraz najpierw je podgrzej, np. w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu łatwiej dadzą się rozdrobnić.
Krokiety możesz też usmażyć na głębokim oleju. Wtedy usmażą się jednocześnie ze wszystkich stron. Po wyjęciu z oleju osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jeśli chcesz poznać przepis na kopytka, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na placki z gotowanych ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram