Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ziemniaki szarzeją po ugotowaniu? 2 dodatki poradzą sobie z problemem. Apetyczny wygląd gwarantowany
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 22:53

Ziemniaki szarzeją po ugotowaniu? 2 dodatki poradzą sobie z problemem. Apetyczny wygląd gwarantowany

jak ugotować ziemniaki
Canva / veger

Gotowanie ziemniaków jest pozornie banalną czynnością. Obrane warzywa wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Zdarza się jednak, że ugotowane ziemniaki po kilku minutach od odcedzenia nabierają nieapetycznej, szarawej barwy. Na szczęście można temu łatwo zaradzić odrobiną soku z cytryny lub mleka.

Ziemniaki ciemnieją po obraniu, co jest wynikiem reakcji z tlenem zawartego w nich enzymu. Ciemnienie może też dotyczyć już ugotowanych ziemniaków. Może być ono spowodowane dużą zawartością azotanów lub nieodpowiednimi warunkami przechowywania. Zmiany te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale szare ziemniaki z pewnością nie wyglądają apetycznie.

Co zrobić, aby ziemniaki nie ciemniały po ugotowaniu?

Poszarzałe ziemniaki na szczęście nie są dla nas w żadnym stopniu szkodliwe. Jeśli zdarzy się taka sytuacja, można je bez przeszkód zjeść. Wiadomo jednak, że jedzenie, poza byciem smacznym, powinno być również apetyczne.

Szarzeniu ziemniaków możemy zapobiec w bardzo prosty sposób. Odpowiednie czynności należy podjąć przed wstawieniem ich do gotowania. Wystarczy do wody, w której będziemy gotować ziemniaki, dodać łyżkę mleka lub kilka kropel soku z cytryny. Te dwa składniki skutecznie ochronią ziemniaki przez nieestetycznym ciemnieniem.

Jak rozpoznać dobre ziemniaki od tych trujących?

Gwarantem sukcesu w przygotowaniu ziemniaków jest wybór odpowiednich egzemplarzy do gotowania. Szukajmy zawsze zdrowych okazów, o estetycznej gładkiej skórce.

Jeśli wnętrze ziemniaka jest zielonkawe, powinniśmy go wyrzucić. Taki egzemplarz zawiera bowiem szkodliwą dla człowieka substancję - solaninę. W zielonej bulwie jej stężenie jest na tyle duże, że może spowodować zatrucie pokarmowe.

Kolejną, często poruszaną kwestią w temacie ziemniaków, są kiełkujące warzywa. W kiełkach ziemniaka również odkłada się trująca solanina, więc obiekcje są uzasadnione. Wystarczy jednak obierać warzywo wystarczająco grubo, aby spożyć je bez żadnych obaw.

Z ziemniaków przygotujesz smakowite nadziewane łódeczki. Apetyczne ugotowane ziemniaki z łatwością możesz zamienić w miękkie i delikatne kopytka.

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: